Útoky na Jiřího Paroubka nemusejí mít nutně politický podtext

28. 5. 2009 / Karel Dolejší

Pokud mám správné informace, na Facebook věnované házení vajec na Jiřího Paroubka je v tuto chvíli registrováno asi 40 000 uživatelů. Předpokládám, že Facebook využívají spíše lidé mladší. ODS má dohromady všehovšudy asi 20 000 členů, přičemž zdaleka ne všichni patří k mladším ročníkům. Vazby mezi ODS a novým českým "sportem" asi nelze zcela vyloučit, avšak představa o masívním průniku množiny ódeesáků a množiny vrhačů vajec nejspíše neobstojí. Proto se přikláním k názoru, který možná někoho uklidní, mě však vůbec ne: Lidé bombardují Paroubka vejci a dalšími předměty, nechtějí s ním ani s nikým jiným diskutovat či jinak civilizovaně komunikovat prostě proto, že jim v zásadě o politiku nejde, ale předsedu ČSSD jednoduše osobně nesnášejí. Několik lidí, kteří se zarytou nenávistí k Paroubkovi už léta v nejmenším netají, osobně znám. Ještě jednou, pro jistotu, opakuji: Není to podle mne primárně politická záležitost, ale záležitost silně osobní. Útoky jsou evidentně dobře organizovány, to ale s domněnkou o charakteru jejich individuální motivace není vůbec v rozporu.

Kdyby šlo o politické útoky organizované ODS, byl bych vlastně mnohem klidnější. Pokud ale jde o apolitickou nenávist, máme co dělat s fenoménem, který se na této úrovni v polistopadové ČR dosud nevyskytoval. Nepochybně řada lidí velmi nesnáší Miloše Zemana, a pravděpodobně ještě více jich nemůže přijít na jméno Václavu Havlovi; málokterý z odpůrců právě jmenovaných by však považoval za uspokojující házet po nich čímkoliv a nesnažit se to doprovodit prakticky žádnou interpretací, z níž by publikum pochopilo skutečný či předstíraný motiv činu. To co pozorujeme na mítincích ČSSD není jednání, které by se jeho původci snažili učinit pro spoluobčany srozumitelným. "Neznamená" nic - jen ukázku toho, že manifestace nenávisti je povolena.

Osobně je mi arogantní Paroubek srovnatelně nepříjemný jako Topolánek, vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby oba samci alfa byli ve skutečnosti vzdálení příbuzní. Kritiku za zásah při CzechTeku a za mnoho jiných věcí pokládám ze naprosto oprávněnou, ale myslím, že pokud nyní občas něco takového slyšíme, jde o zástupné důvody. Vypadá to, že vrhači se především osobně velmi dobře baví.

A jestliže je tomu tak, tedy vítejme v říši Anomie, která co nevidět vyslyší nevyslovené přání vrhačů - a poskytne jim nejpřísnějšího Pána.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.5. 2009