Podivná spontaneita

28. 5. 2009 / Lucie Bottaro

Už upozornily jiné strany své voliče na nepřípustnost agresivního chování na předvolebních kampaních konkurenčních stran? Už ODS vystoupila v televizi a jiných mediích s ostrou kritikou takového ničení demokratických principů? Ne? A proč?

Kladu si otázku, jak je možné, že Češi, kteří sotva kdy veřejně projevují své názory a povětšinou si sypou popel na hlavu a zoufají nad tím, že nejsou schopni se alespoň v trochu větším množství shromáždit na důležitých demonstracích, aby ukázali, co si opravdu myslí - třeba o radaru, najednou spontánně někoho kamenují. Třebas vejci. A jak to, že se neobávají konfrontace s policií? píše Lucie Bottaro.

Já tuhle spontaneitu nemám ráda, protože se zásadně vyskytuje před volbami a tvářívá se jako lidová. Z té minulé parlamentní si například vzpomínám, kterak lid hromadně polepoval naši republiku samolepkami, na nichž bylo přeškrtnuto jméno Paroubek a la zákaz vjezdu. Až na to, že se jednalo o samolepky vícebarevné, lakované a navíc v netradičním tvaru - to všechno stojí peníze extra. Na netradiční tvar se musí vyrobit speciální forma a tak, aby se investice vyplatila, nechávají firmy při reklamních akcích vyrobit samolepek co nejvíce. Ano, někdo z lidu spontáně vložil peníze do takové věci, jako jsou samolepky, jenom proto, že neměl Paroubka rád.

Vlastně i o Kubicově zprávě jsme se dozvěděli jakoby pomocí náhodné a posléze živelné akce. A dál už nebylo nic.

Co ovšem není náhodné je fakt, že právě teď ODS rostou preference. Vnitřní rozpory způsobily například rozklad a odliv voličů Strany zelených. Nicméně ODS, jejíž část si vybrala coby svého "patrona" Václava Havla, který je těžko přijatelný pro jinou část stojící za Václavem Klausem, straně, která v současnosti vykazuje obrovský vnitřní rozbroj a nestabilitu, tak té preference rostou. A to má navíc za sebou dva roky ne příliš úspěšné vlády - ale to je můj čistě osobní názor.

A ještě pár otázek na závěr. Už upozornily jiné strany své voliče na nepřípustnost agresivního chování na předvolebních kampaních konkurenčních stran? Už ODS vystoupila v televizi a jiných mediích s ostrou kritikou takového ničení demokratických principů? Ne? A proč?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.5. 2009