Na fotografiích z Abu Ghraib "je znásilňování"

29. 5. 2009

Na fotografiích údajného týrání vězňů v iráckém vězení Abu Ghraib, které se Barack Obama snaží potlačit, je zaznamenáno znásilnění a sexuální týrání, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Nejméně na jedné fotografii je zachycen americký voják, jak znásilňuje vězenkyni, a na jiné fotografii je tlumočník, jak znásilňuje vězněného muže.

Na dalších fotografiích jsou prý sexuální útoky proti vězňům prostřednictvím předmětů, včetně obušku, drátu a fosforeskující trubice.

Na jiné fotografii jsou prý z vězeňkyně strhávány šaty a vojáci jí násilně odhalují prsa.

Informoval o tom generálmajor Antonio Taguba, bývalý americký armádní důstojník, který týrání vězňů v Abu Ghraib vyšetřoval.

Obvinění z údajného znásilňování a sexuálního týrání vězňů jsou součástí jeho zprávy z r. 2004, nebylo však dosud zveřejněno, že existují fotografie, které to zdokumentovaly. Antonia Taguba nyní potvrdil existenci těchto fotografií v rozhovoru s britským konzervativním deníkem Daily Telegraph.

Mnohé tyto fotografie jsou drastické, a to prý zřejmě vysvětluje, proč se americký prezident Obama snaží zabránit zveřejnění více než 2000 fotografií z věznic v Iráku a v Afghánistánu, navzdory předchozímu slibu, že budou zveřejněny.

Generálmajor Taguba, který z armády odešel v lednu 2007, uvedl, že podporuje prezidentovo rozhodnutí. Dodal: "Na těchto fotografiích je mučení, týrání, znásilňování a nejrůznější neslušné scény. Nejsem si jist, jaký účel by mohlo jejich zveřejnění splnit, kromě právního účelu, a zveřejněním by byla ohrožena naše vojska, jediní ochránci naší zahraniční politiky, když je potřebujeme, a britskáý vojska, která se snaží vytvořit bezpečnosti v Afghánistánu. Už jen popis těchto fotografií je strašlivý, to mi můžete věřit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009