"Tragické, nemoudré": Osobnosti z Konzervativní strany zaútočily na Davida Camerona, že se chce spojovat s ODS

30. 5. 2009

Cameronova Konzervativní strana se rozhodla odejít z hlavního středopravicového seskupení v Evropském parlamentu. Cameron zakládá novou skupinu ve spolupráci s polskou, extremně konzervativní stranou Práva a zákona, jejíž vedoucí představitelé zakázali průvody homosexuálů. Členem skupiny bude i česká ODS, jejíž zakladatel, Václav Klaus, argumentuje, že globální oteplování nezpůsobil člověk. Cameron se v pátek setkal v ČR s představiteli ODS a v neděli se setká ve Varšavě s představiteli Strany práva a zákona, píše britský deník Guardian.

Skupina nejvýznamnějších osobností z Konzervativní strany a bývalí vysocí diplomaté se chystají zahájit zdrcující útok na euroskeptickou politiku šéfa britské Konzervativní strany Davida Camerona. Varují, že svým spojenectvím s "extremistickými Čechy a Poláky" ohrozí Cameron britský vliv v Evropské unii.

V předvečer voleb do Evropského parlamentu obviňují čelní konzervativci Camerona, že přijal "rigidní angažmá v bezmocnosti" poté, co se rozhodl odejít z hlavního pravostředového seskupení v evropském parlamentě.

Cameron, který se objeví po boku svých nejkonzervativnějších spojenců v EU v neděli ve Varšavě, kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu na základě nesmírně dogmaticky euroskeptické politiky.

Cameron také argumentuje, že budoucí konzervativní vláda v Británii by byla připravena znovu otevřít vyjednávání o Lisabonské smlouvě, jejímž cílem je zjednodušit rozhodování v EU po jejím nedávném rozšíření.

Nejvýznamnější briští diplomaté, jeden z nich podle deníku Guardian charakterizoval Cameronovy plány jako "šílené", vyjadřují své varování jen v soukromí.

Avšak deníku Guardian vyjádřili své znepokojení čtyři významné konzervativní osobnosti a dva vyznační britští diplomaté v penzi. Lord Patten, autor volebního vítězství Konzervativní strany r. 1992 a bývalý ministr vnitra lord Brittain oba kritizovali Cameronovu politiku, Patten ji charakterizuje jako "nemoudrou".

Lord Kerr of Kinlochard, bývalý šéf ministerstva zahraničí a bývalý britský velvyslanec u EU v roce 1991, kdy se vyjednávala maastrichtská smlouva, je také nesmírně kritický.

"Nechápu Cameronovo rigidní angažmá v bezmocnosti," řekl. "Nechápu, proč jsou pro Camerona významnější čeští a polští konzervativci, než Angela Merkel či Nicolas Sarkozy, anebo proč si Cameron myslí, že tímto způsobem získá vliv."

Lord Wright of Richmond, šéf ministerstva zahraničí za posledních let Margaret Thatcherové jako premiérky, zpochybnil Cameronovo rozhodnutí znovu otevřít vyjednávání o Lisabonské smlouvě. "Bude to nesmírně obtížné vyjednávání," řekl. "Cameron bude mít jen velice málo spojenců."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009