Vaječné útoky na Paroubka jsou výrazem frustrace občanů z politiků

29. 5. 2009

Zatuchlé vody české kotliny značně rozvířila předvolební kampaň do Evropského parlamentu. Postarala se o to především Česká strana sociálně demokratická. Začalo to teprve nedávno, když na jednom z jejich mítinků odpůrci levicové strany snad pouze symbolicky hodili na předsedu strany Jiřího Paroubka několik vajec. Zprvu nevinné gesto se mezi lidmi rychle ujalo a přerostlo do gigantických a pro někoho nečekaných rozměrů, píše čtenář Michael Kachlíř.

S deštníkem se sociální kandidáti menším výpadům úspěšně bránili. V tradičně pravicové Praze však házení vajec vygradovalo a odpůrci si bez servítek vzali předsedu ČSSD a jeho spolustraníky na paškál a nemilosrdně jim uštědřili doslova vajíčkovou sprchu.

Jedná se o odraz české společnosti. Snad si vrcholní představitelé, prezidenta nevyjímaje, nemysleli, že si český občan nechá chování politiků líbit do nekonečna? Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který má na svědomí pád vlády v době předsednictví České republiky EU má pro vajíčkový protest to nejjednodušší vysvětlení: "Může za to ODS", háže veškerou zodpovědnost na konkureční stranu. Na to šéf ODS Mirek Topolánek jasně kontruje: "Jedná se o provokaci Lidového domu."

Tímto prohlášením a vzájemným obviňováním však politici mohou urazit lidi, kteří pouze použili svůj vlastní rozum a vyjádřili nesouhlas s politickou situací v této zemi, byť ne zrovna vhodným způsobem. V Parlamentu se politici nedozví, co si veřejnost myslí a když vyrazí do ulic, tak jsou překvapeni? Volíme ideje, nikoliv lidi, přesto se nedomnívám, že když v podzimních volbách do krajských zastupitelstev zaplavila náš stát kromě Prahy oranžová barva, že občan, který ČSSD volil, souhlasil s pádem Topolánkovi vlády v době předsednictví EU.

Je smutné, že se politická garnitura nedokáže odprostit od osobních ambicí a zamyslet se nad příčinou vzniklé, znepokojující situace. Ovšem, je jednodušší házet vinu na jiné, než ji hledat u sebe. Dokud létají vajíčka, není to ještě tak hrozné. Až začnou létat dlažební kostky, bude to horší, jestli už nebude pozdě... A boží mlýny se stále točí...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009