Podle ČSSD narušovali Mladí konzervativci shromáždění ve více městech

31. 5. 2009 / Petr Nachtmann

Kladno, Litoměřice, Příbram...

Vedení sociálních demokratů tvrdí, že Mladí konzervativci spolu s Modrým týmem ODS atakovali shromáždění ČSSD ve více městech. Zvláštní okolnosti provázely předloni také akci Mladých konzervativců na hraničním přechodu v Mikulově.

ZDE : "(...) V Příbrami a v Benešově to byl člen Modrého týmu ODS Přemysl Pšenička, toho jsme dokonce zdokumentovali. Modrý tým to nejdříve popřel, a pak řekl, že to mohl být agent, kterého si někdo někam nasadil. Sami v tom mají chaos. Co se týče akce na Kladně, bylo tam pět členů Mladých konzervativců. I o dnešních incidentech na mítinku, konkrétně v Litoměřicích, máme informace, že se tak dělo v režii Mladých konzervativců. (...)"

ZDE : "(...) Vzhledem k tomu, že naše mítinky podrobně mapujeme, můžeme již dnes s jistotou říci, že někteří z účastníků narušování mítinku v Litoměřicích se účastnili narušování páteční akce v Příbram a v Kladně, kde se sdružovali okolo čelnů Modrého týmu a Mladých konzervativců. Zaznamenali jsme již také snahu využít těchto aktivit pro politické účely, kdy jsou potyčky mezi příznivci a odpůrci ČSSD zaznamenávány neznámou osobou, která nepatří mezi novináře. (...)"

ZDE : "(...) důkazy o podílu na těchto akcích ze strany členů Modrého týmu či Mladých konzervativců (...)"

Podle veřejně dostupných informací nebyly přímé akce Mladým konzervativcům cizí ani v minulosti. Česká média předloni informovala s odkazem na policejního mluvčího, že se brněnští Mladí konzervativci rozhodli na dvě hodiny blokovat hraniční přechod Mikulov. Mladí konzervativci později tvrdili, že blokádu neměli v úmyslu. Původní články však visí na webech dál; pokud by byly nepravdivé, proč Mladí konzervativci nedosáhli jejich korekce nebo stažení?

ZDE : "Brněnští Mladí konzervativci zablokují přechod Mikulov

Brněnští Mladí konzervativci zablokují tuto neděli na dvě hodiny česko-rakouský hraniční přechod Mikulov-Drasenhofen. Chtějí tak upozornit na nesmyslnost blokád hranic rakouskými aktivisty a na jejich vměšování se do záležitostí České republiky, řekl mluvčí jihomoravské cizinecké a pohraniční policie. Přechod Mikulov-Drasenhofen je nejrušnějším hraničním přejezdem v jihomoravském úseku hranic s Dolními Rakousy. Leží na hlavním silničním tahu Brno-Vídeň a denně jím projedou stovky aut. O víkendech bývá provoz na přechodu nejmírnější. Neplatí to ale v době turistické sezony, kdy tisíce obyvatel Česka směřují k Jadranskému moři do Chorvatska."

ZDE : "Protestní akce na hraničním přechodu Mikulov - Drasenhofen Vydáno dne 22. 05. 2007 (1091 přečtení)

" Mladí konzervativci Brno" chystají v neděli 27. května 2007 v době od 14.00 do 16.00 hodin na hraničním přechodu protestní shromáždění , během kterého budou rozdávány letáky. Cílem pořadatelů shromáždění je upozornit na nesmyslné blokování přechodů rakouskými aktivisty. Čas shromáždění nebyl asi vybrán náhodně - v uvedenou době se vrací z České republiky návštěvníci z Rakouska."

ZDE : "Policie: Brněnští Mladí konzervativci zablokují přechod Mikulov 22. května 2007 09:51

MIKULOV (Břeclavsko) (ČTK) - Členové brněnského uskupení Mladí konzervativci zablokují tuto neděli na dvě hodiny česko-rakouský hraniční přechod Mikulov-Drasenhofen. Protest by se měl uskutečnit od 14:00 do 16:00. Konzervativci jím prý chtějí upozornit na nesmyslnost blokád hranic rakouskými aktivisty a na jejich vměšování se do záležitostí České republiky, řekl dnes ČTK mluvčí jihomoravské cizinecké a pohraniční policie.

Demonstranti by měli přechod podle něj zcela zablokovat. Proto policie doporučuje, aby lidé v neděli odpoledne využívali raději přechody Hevlín-Laa an der Thaya nebo Valtice-Schrattenberg. (...)"

ZDE : "25.05.2007 / MK / Mladí konzervativci se distancují od údajné blokády hraničního přechodu

V médiích se dnes objevily informace, že Mladí konzervativci z Brna chtějí v neděli 27. května blokovat hraniční přechod Mikulov.

Tyto informace se nezakládají na pravdě. Brněnští Mladí konzervativci totiž na tento den plánují pouze poklidné shromáždění, které žádným způsobem nebude narušovat dopravu na hraničním přechodu.

Blokáda silnic či hraničních přechodů pro nás není přijatelným prostředkem řešení problémů, a proto ho samozřejmě v žádném případě nechceme využívat.

Petr Sokol, předseda MK"

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009