Chevron, Shell a skutečná cena ropy

29. 5. 2009

KD│Hospodářství je v troskách, nezaměstnanost roste, automobilky se hroutí. Avšak zisky ropných společností Chevron a Shell jsou větší než kdy jindy. Nicméně po celé zeměkouli - od ekvádorské džungle přes deltu Nigeru až po soudní síně a ulice New Yorku a San Ramonu se lidé ropným gigantům brání, píše Amy Goodmanová v magazínu Truthdig.

Shell a Chevron jsou tento týden v centru pozornosti, neboť jednají jejich akcionáři a probíhají historické soudní procesy.

13. května nigerijská armáda zahájila útok na vesnice v oblasti delty řeky Niger, kde se nacházejí bohaté zásoby ropy. Panují obavy, že při útoku byly zabity stovky civilistů. Podle Amnesty International došlo k útoku na oslavu v obci Oporoza. Očitý svědek organizaci sdělil: "Slyšel jsem zvuk letícího letadla; viděl jsem dva vojenské vrtulníky střílející na domy, na palác, na nás. Museli jsme se zachránit útěkem do lesa. V křoví jsem slyšel pláč dospělých, mnoho žen nemohlo najít své děti; všichni prchali, aby si zachránili život."

Shell u amerického federálního soudu čelí obvinění v kauze Wiwa versus Shell, přičemž žaloba staví na údajné spolupráci Shellu s nigerijskou diktaturou při násilném potlačování demokratického hnutí lidu Ogoni během 90. let minulého století. Shell v této oblasti těží ropu, přičemž způsobuje vysídlování, znečištění a odlesňování. Žaloba také tvrdí, že Shell pomáhal potlačit Hnutí za přežití lidu Ogoni vedené charismatickým Kenem Saro-Wiwou. Saro Wiwa byl autorem nejznámějších nigerijských televizních seriálů, ale rozhodl se přidat k Ogoniům, jejichž země nedaleko delty Nigeru byla křižována ropovody. Děti Ogoniů neznaly noční tmu, neboť žily poblíž plamene - a plamen hořícího plynu šlehal ve dne v noci do výše patrového domu, což je v USA ilegální.

V roce 1994 jsem Saro-Wiwu interviewovala. Řekl mi: "Ropným společnostem se vojenské diktatury líbí, protože v tomto prostředí smějí podvádět. Diktatury jednají s lidmi brutálně a mohou snadno jednotlivce i komunity nelítostně připravit o lidská práva." A dodal: "Jsem poznamenaný." Saro-Wiwa se vrátil do Nigérie a byl vojenskou juntou uvězněn. Po loutkovém procesu ho 10. listopadu 1995 spolu s osmi jinými ogonskými aktivisty oběsili.

V roce 1998 jsem spolu s novinářem Jeremy Scahillem cestovala po deltě Nigeru. Vysoký úředník Chevronu nám tam řekl, že jeho firma vozí vlastním vrtulníkem příslušníky smutně proslulé nigerijské mobilní policie na ropnou plošinu obsazenou pokojně protestujícími. Dva z protestujících přitom byli zabiti a mnohem více jich bylo uvězněno a mučeno.

Jeden ze Saro-Wiwových právníků Oronto Douglas nám řekl: "Je naprosto jasné, že Chevron stejně jako Shell využívá armádu k ochraně svých těžařských aktivit. Vrtají a zabíjejí (They drill and they kill)."

Chevron je - po francouzském Totalu - druhým největším akcionářem plynového vrtu Yadana a plynovodu v Barmě (kterou vojenská junta přejmenovala na Myanmar). Plynovod je pro juntu největším zdrojem příjmů, v roce 2007 jí vynesl takřka miliardu dolarů. Laureátka Nobelovy ceny Aun Schan Su Ťij, která byla v lidovém hlasování v roce 1990 zvolena do čela země, strávila z posledních dvaceti let celkem čtrnáct v domácím vězení - a tento týden čelí dalšímu soudnímu procesu. Spojené státy v roce 1997 zakázaly svým společnostem investovat v Barmě, ale Chevron má výjimku, kterou získal spolu s převzetím ropné společnosti Unocal.

Dlouhý seznam podobných zneužití ze strany Chevronu, od Filipín po Kazachstán, přes Čad a Kamerun, Irák, Ekvádor a Angolu až po USA a Kanadu je obsažen v "alternativní výroční zprávě" zpracované konsorciem nevládních organizací a distribuované mezi akcionáři Chevronu na výročním jednání konaném tento týden; veřejnost se s ní může seznámit na stránce TrueCostofChevron.com.

Chevron je vyšetřován hlavním prokurátorem státu New York Andrew Cuomem kvůli pochybnostem o tom, zda společnost "přesně a úplně" popsala popsala právní náležitosti. Má za sebou ovšem dlouho tradici najímání politicky vlivných osob. Dlouhá léta byla jeho ředitelkou Condoleeza Riceová (existoval dokonce supertanker, který nesl její jméno) a nedávno najatým generálním poradcem není nikdo jiný než hanebný právník Pentagonu William J. Haynes, který se zastával "nevlídných výslechových technik" včetně mučení vodou. Obamův poradce pro národní bezpečnost generál James L. Jones před tím, než získal vysokou pozici v Bílém domě, větší část loňského roku proseděl v radě ředitelů Chevronu.

Než Saro-Wiwa zemřel, řekl: "Žádáme svá práva mírumilovně, nenásilně, a zvítězíme." Vzniká globální demokratické hnutí, které toho dosáhne.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009