Pozvánka

29. 5. 2009 / Jan Neoral

Vážený pane Tomáši Klvaňo, vážený pane ministře Bartáku,

dovolte mi, abych Vás oba touto formou pozval na kontrolní akci Občanské inspekce, kterou pořádá občanská iniciativa Ne základnám ve spolupráci s Ligou starostů proti radaru. Občané a brdští starostové se v neděli 31. 5. 2009 v 10,00 hodin vydají od Grilu v Míšově (poblíže něhož jste oba pomáhali plánovat stavbu radaru) a zamíří ke Kótě 718. Jde o kontrolní akci občanů, kteří se chtějí přesvědčit, zda se za jejich zády opět na Kótě 718 nekutá, nevrtá, nekácí.

Oba jste absolvovali nespočet besed, na nichž jste jednosměrně a poměrně arogantně občanům vysvětlovali, že vlastně ničemu z oblasti radarové techniky nerozumí, do branně bezpečnostních záležitostí státu nemají co mluvit, a že radar tu musí být, aby nás všechny ubránil. Tj. USA, spojence i tuto zemi.

Jak se časem ukázalo - a před pár dny zřejmě již definitivně potvrdilo závěry odborníků USA i Ruska - pravdu jsme měli my. Radar nic neubrání, v tomto rozsahu není funkční. Obranu je nutno řešit jinak. A ví se zřejmě jak.

Vy, pane Tomáši Klvaňo, jste se za nemalé peníze (z kapes daňových poplatníků) pokoušel vládě pomoci „ukecat“ občany a strčit jim sem něco, co by jim mohlo v budoucnu způsobit problémy a bolest. A nejen jim - ale i této maličké zemi, zřejmě i Evropě.

Po roce jste shrábnul svých třicet stříbrných - a zmizel.

Tedy - zdánlivě zmizel. Jak čtu na Vašem blogu, už zase se pokoušíte lidem (Vaším článkem z 9. 5. 2009) vsugerovat, že „prezident Obama jednoznačně podpořil protiraketovou obranu“. Stříbrňáky došly?

Vy, pane ministře, jste se podílel mimo prosazování radaru a tvorby obou radarových smluv také na výstavbě žiletkového plotu. Vy máte podíl na tom, že zde trpěla zvěř. Zeptejte se myslivců, kteří se s následky setkávali.

Prostě - oběma bych Vám velmi rád položil pár otázek - první by byla ta, kdy se oba hodláte občanům omluvit za svou aroganci, za přehlížení a odmítání jejich názorů. A nejen jejich - Vy jste odmítali i názory skutečných vědců a odborníků - našich i zahraničních.

Přijdete, pánové?

S úctou

Jan Neoral

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009