Trumpovi jestřábi utrpěli zásadní porážku: Gibraltar propustil zadržovaný íránský tanker

20. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Íránský tanker, který převážel ropu v hodnotě 140 milionů dolarů a který byl 4. července zadržen gibraltarskými úřady, tento týden britské území na jihu Pyrenejského poloostrova opustil. Plavidlo bylo zadrženo kvůli podezření, že porušuje sankce EU uvalené na Sýrii. Gibraltarský soud odmítl vyhovět příkazu amerického soudu dál íránský tanker zadržovat .

Někteří kritikové argumentují, že zadržení tankeru gibraltarskými úřady bylo nelegální, jelikož opaření Evropské unie se týkají výlučně členských zemí a sankce postihují pouze ropný import ze Sýrie do Evropy. Embargo dopadá pouze na jednotlivé syrské představitele, a nikoliv na celou zemi. Navíc kapitán tankeru uvedl, že plavidlo do Sýrie neplulo.

Zadržení íránského tankeru bylo podpořeno Trumpovými jestřáby – kupříkladu poradcem pro národní bezpečnost USA Johnem Boltonem a šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Ti se snaží vyvolat konflikt s Íránem.

Britský krok byl neuvážený a vedl k zadržení plavidel plujících pod britskou vlajkou Íránci. Velká Británie, která se nachází v postbrexitovém chaosu, je naprosto nepřipravená vést s Íránem vojenský konflikt, takže nakonec byla přinucena íránský tanker propustit.

Trumpova administrativa nejenže nedokáže vyvinout účinný tlak na své evropské spojence při své politice maximálního tlaku na Írán, ale je zjevné, že americká moc klesá, když jí dokáže čelit soud malé evropské země.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6376

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2019