Zuřící konzervativní poslanci vyhrožují, že svrhnou Mayovou, pokud se v Británii budou konat eurovolby

6. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 
Bouřící se konzervativní poslanci varují Theresu Mayovou, že ji během několika týdnů svrhnou, pokud bude Británie nucena účastnit se eurovoleb a pokud bude odchod Británie z EU odložen na déle než do 30. června.

Konzervativní poslanci zuří, že by se Británie měla účastnit eurovoleb celé tři roky po hlasování o brexitu. Obávají se, že mnoho konzervativců by květnové volby bojkotovalo a že by se jich zmocnila nová probrexitová strana Nigela Farageho. Dlouhý odklad brexitu by jim však prý umožnil se v nadcházejících týdnech Mayové rychle zbavit. Jenže podle interních předpisů Konzervativní strany se volby nového šéfa nemohou konat dřív než v prosinci 2019.

 

V sobotu večer Mayová naposledy zoufale apelovala na poslance, aby podpořili její dohodu s Bruselem. Varovala, že je stále pravděpodobnější, "že nám brexit unikne mezi prsty". Uvedla: "Protože parlament dal najevo, že zabrání tomu, aby Británie vypadla z EU bez dohody, máme nyní drsnou volbu: odejít z EU s dohodou, nebo vůbec neodejít. Čím déle tohle bude trvat, tím větší je riziko, že Británie vůbec neodejde. To by znamenalo, že brexit, pro který britský lid hlasoval, by nám unikl mezi prsty. To nepřipustím. Je životně důležité, abychom realizovali to, pro co lidé hlasovali, a k tomu potřebujeme dohodu!"

Ministr zahraničí Jeremy Hunt sděluje konzervativním poslancům, že on by prosadil vypadnutí Británie z EU bez dohody. Pro britskou ekonomiku by to bylo katastrofou a evropská sedmadvacítka ví, že by do pár týdnů Británie přilezla s prosíkem. (Ví to také Theresa Mayová.)

Referendum o brexitu v červnu 2016 bylo kriminálně zmanipulované. Britská vláda však odmítá tyto trestné činy vyšetřovat a policie jejich vyšetřování odložila.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 l


0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019