O přejezených Rusech, čili Dietou proti bujnosti

27. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
V kterési pohádce Josefa Štefana Kubína vystupuje lakomá selka, která sloužícímu platí pouhým vejcem k jídlu denně. Jednoho dne se však chasník vrací z pole pozdě vysílen a potácí se hlady. Závěr? Milostpaní je si zcela jista, že sloužící se ještě vyznačuje přílišnou bujností - takže mu napříště musí k jídlu stačit jedno vejce na dva dny. 


V Rusku samozřejmě už Kubínovu fantazii dohnali a předehnali. Nejprve bylo důchodcům doporučeno, aby místo nedostupného jídla raději více pili vodku. Nyní se dokonce pracuje na zavedení norem, které sníží doporučenou spotřebu základních potravin a vyzvou ke "zdravému" stravování.

Rozmáhající se zástupy tlouštíků v USA nebo třeba v Africe jsou vysvětlovány kromě jiného také faktem, že chudí lidé prostě často jedí co nejlevněji - nekupují tedy potraviny s ohledem na skutečnou nutriční hodnotu nebo dokonce zdravotní prospěšnost, ale výhradně s ohledem na cenu. Čím levnější, tím lepší - s takovým heslem je přejídání se chipsy, případně smaženým a slazeným pečivem typu koblihy, logickým výsledkem.

To dá ovšem rozum, že v zemi tak vyspělé jako Rusko chodí vše docela jinak. Nikoho by ani nenapadlo vařit boršč z lebedy či další improvizované zázraky sepsané kdysi v sovětské Knize Robinsonů jen proto, že jsou taková jídla či náhražky jednoduše levnější než ostatní alternativy. Osvícení ruští vědci velmi dobře vědí, že za nezdravé stravování nemůže rozmáhající se chudoba, ale chybné dietetické doporučení.

Odeberou tedy příliš bujnému mužiku polovinu vejce, které zatím dostával každodenně, a bude muset den po dni vyjít s polovičními dávkami.

"Když je pán měkkota, čeládka zvlčí!", definoval základní pravidlo autoritářské vlády jistý Trautenberk.

To by tak hrálo, aby se každý Rus denně nacpával kaviárem a masem plněnými pirožky. Dietology na ně!

Že požadují skutečně svobodné volby?

Však je tahle bujnost brzo přejde.

0
Vytisknout
10160

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2018