Rusko: Obyvatelstvu se doporučuje méně jíst

27. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Představitelé hned několika vědeckých sdružení radí vládě přehodnotit ruské normy spotřeby potravin, upozorňuje Olga Solovjovová. "Doporučované národní normy spotřeby potravinářských produktů" jsou podle nich příliš vysoké, zatímco potřeby obyvatelstva klesají.


Vědci doporučují Rusům větší důraz na zdravé potraviny. Ale mají občané prostředky na změnu své spotřeby? Taková doporučení fakticky podsouvají úřadům myšlenku v budoucnosti ušetřit na sociálních dávkách.

Expertní společenství má v úmyslu předložit vládě přehodnocení norem spotřeby potravinářských produktů. O tom se zejména hovoří v nové doktríně výrobní bezpečnosti, kterou ve středu představili ekonomové organizací Skolkovo a RANChiGS na tiskové konferenci v Moskvě.

Podle jejich názoru jsou současné normy nadhodnoceny, což způsobuje přibývání osob s nadváhou. Doporučuje se normy zpracovat detailněji s ohledem na proteiny, stopové prvky, vitamíny a další důležité látky. Doporučení vědci adresovali vládě, prezidentské administrativě, radě národní bezpečnosti, ministerstvu průmyslu a obchodu i ministerstvu zemědělství, vysvětlil předseda Moskevské školy managementu Skolkovo Andrej Šaronov.

Připomeňme, že o problému přejídání nejednou hovořili i představitelé ministerstva zdravotnictví.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8605

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2018