Jak aktuální: Předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo z toho bude mít prospěch

20. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

"Víte, my lidé se nerodíme s předsudky. Ty předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo něco chce. Pamatujte si to, až zase uslyšíte takovéto řeči. Někdo z toho bude mít prospěch. A vy to nebudete. "



1943. Americké ministerstvo války vydalo tento film, aby se Američané měli na pozoru před fašisty.  Je děsivé, jak je to aktuální dnes, viď, Miloši Zemane:



"Já náhodou znám fakta. Přátelé. Já jsem jen obyčejný Američan. Ale jsem americký Američan. A z některých věcí, které vidím v této naší zemi, se mi pění krev. Vidím tady cizince, kteří mají peníze. Vidím negry, kteří mají zaměstnání, která patří mně a vám. A říkám vám: Jestliže dovolíme, aby se tyhle věci děly dál, co se stane s námi, skutečnými Američany?"

Muž: "Tyhle řeči jsem už slyšel. Nikdy jsem ale nečekal, že je uslyším v Americe."

"Pravda o negrech a o cizincích. Pravda o katolické církvi!"

Muž: "Vy tomu, co říká, věříte?"

Druhý muž: "Nevím. Zdá se mi to rozumné."

"A já vám říkám, přátelé! Nikdy nebudeme moci tuto zemi považovat za svou vlastní, dokud to nebude země bez negrů. Bez cizinců. Bez katolíků. Bez svobodných zednářů."

Druhý muž: "Zednářů? Zedníků? Co je špatného na zednících? Já jsem zedník. Ten člověk mluví o mně!"

Muž: "A to už je něco jiného, že?"

"To jsou vaši nepřátelé! To jsou lidé, kteří se snaží ovládnout naši zemi! Teď je znáte. Víte, co představují. A  vy a já proti nim musíme bojovat. Zničit je, dřív než oni zničí nás."

Muž: "Než řekl zednáři, zedníci, vy jste byl ochoten s ním souhlasit."

Druhý muž: "Ano, ale on mluvil o - co ti druzí lidé?"

Muž: "My ale v téhle zemi nemáme žádné druhé lidi. My jsme Američané, my.

Druhý muž: "Ale co vy? Vy přece nejste Američan."

Muž: "Já jsem se narodil v Maďarsku, ale teď jsem americkým občanem. A já jsem viděl, co tyhle řeči dokáží způsobit. Viděl jsem to v Berlíně. Slyšel jsem tatáž slova, která jsme slyšeli dnes. Ale tehdy jsem byl hlupák. Myslel jsem si, že nacisté jsou šílení. Stupidní fanatici. Ale bohužel tomu tak nebylo. Víte, oni věděli, že nemají dost síly na to, aby porazili jednotný národ. Tak oni rozdělili Německo na skupinky lidí. Používali předsudky jako praktickou zbraň k ochromení národa. Samozřejmě, nebylo jednoduché to dokázat. Museli pracovat nesmírně usilovně, aby se jim to podařilo. Víte, my lidé se nerodíme s předsudky. Ty předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo něco chce. Pamatujte si to, až zase uslyšíte takovéto řeči. Někdo z toho bude mít prospěch. A vy to nebudete.

0
Vytisknout
8167

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018