Sesazený katalánský premiér si najal právníka, který hájil členy teroristické organizace ETA

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont si v Belgii najal právníka Paula Bekaerta s historií obhajoby členů teroristické organizace ETA a kurdské teroristky Fehriye Erdalové, upozorňuje Álvaro Sánchez.


Osmašedesátiletý Bekaert má poskytovat Puigdemontovi právní poradenství ve věci hypotetického azylu v Belgii. V minulosti hájil členy baskické teroristické organizace ETA.

V 90. letech mnoho členů ETA kvůli zlepšení právní spolupráce se Španělskem opustilo jižní Francii, kde se tradičně skrývali, a hledalo nové útočiště v Belgii.

Jeden z nejznámějších Bekaertových případů reprezentuje členka ETA Natividad Járeguiová, která se zdržovala v Gantu a byla zatčena po více jak 30 letech na útěku. Pro Bekaerta to znamenalo vítězství, když Belgie v roce 2013 odmítla extradici do Španělska. Bekaert zastupoval také spolupracovníky ETA Luise Morena Ramaga a Raquel Garcíu Aranzovou zatčené v Bruselu v roce 1993. Dosáhl jejich propuštění na základě tvrzení, že se přiznali v důsledku "zneužívání a bití". Jejich propuštění vyvolalo politický incident a právní spolupráce byla pozastavena. Belgické soudy nakonec odmítly žádost Ramaga a Aranzové o azyl, ale španělskému požadavku na extradici nevyhověly.

Belgické soudy tradičně projevují nedůvěru vůči aplikaci vlády práva ve Španělsku, což je v jiných státech EU neobvyklé.

Bekaert se v minulosti zabýval i dalšími případy z regionů, kde dochází k územním sporům. Mezi jiným hájil kurdskou teroristku Fehriye Erdalovou, která byla nedávno v nepřítomnosti odsouzena k 15 letům vězení za vraždu tří osob v roce 1996. V současnosti je na útěku před spravedlností.

Celý článek ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6466

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2017