Ruská diaspora v Německu by mohla výrazně posílit šance ultrapravice

22. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

V Německu žije podle odhadů 1,4 až 4 miliony ruských mluvčích. Mnozí z nich jsou potomci německých emigrantů do Ruska z 19. století, kteří po rozkladu Sovětského svazu dostali německé občanství.

Velké německé politické strany tuto ruskou menšinu většinou ignorují, avšak silně se o jejich voličské hlasy uchází Moskva a německé ultrapravicové strany. Snaží se angažovat voliče, kteří jsou v deziluzi ohledně západní demokracie.




Od března 2017 organizuje v Německu státem podporovaná Spolková asociace ruskojazyčných rodičů (BVRE) panelové diskuse s politiky ze všech hlavní stran - přirozeně v ruštině.

Ruskojazyčná menšina v Německu byla vždycky považována za apolitickou, od uprchlické krize r. 2015 se však zpolitizovala.

Strana Alternative fuer Deutschland je jedinou politickou stranou, která aktivně usiluje o hlasy ruskojazyčných voličů. Vydává letáky v ruštině, v nichž varuje před "muslimskou invazí" a chválí Vladimíra Putina.

Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že většina příslušníků ruskojazyčné menšiny v Německu důvěřuje více ruským zdrojům než německým médiím, i když hovoří oběma jazyky.

Přestože většina příslušníků ruskojazyčné menšiny uvedla, že si váží německé demokracie více než ruské demokracie, podpora německé demokracie byla výrazně menší u mladších Rusů.

Spolková asociace ruskojazyčných rodičů (BVRE) začala organizovat politické panelové diskuse po tzv. "případu Lisy". V lednu 2016 tvrdila ruská média, že v Berlíně uprchlíci znásilnili ruskou dívku jménem Lisa.

Německá policie tato tvrzení odmítla jako falešná, avšak tisíce ruskojazyčných občanů přesto vyšly do ulic na protest proti prouprchlické politické Angely Merkelové.

Z organizovaných diskusí vyplývá, že ruská menšina v Německu je ostře nepřátelská vůči uprchlíkům a staví se proti evropským sankcím proti Rusku, uvaleným na Rusko za invazi na Ukrajině a za okupaci Krymu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8970

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017