Cvičení Zapad 2017: Rusko mobilizuje

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
14. září zahájí Rusko a Bělorusko jedno z největších plánovaných vojenských cvičení, Zapad 2017, na hranici členských států NATO, napsala Nika Alexejevová. Před manévry začali ruští vojáci umisťovat příspěvky na sociální média, což umožňuje identifikovat vojenské jednotky, které se cvičení zřejmě zúčastní.


15. srpna jednotky 1. gardové tankové armády provedly prověrku bojové připravenosti v Moskvě, Nižném Novgorodu, Smolensku a Ivanovovské oblasti. Cvičení zahrnulo tankové a motorizované jednotky, dělostřelectvo, raketové útvary a útvary protivzdušné obrany, stejně jako divizi radiační, chemické a biologické ochrany.

Ruské ministerstvo obrany nespojuje tyto manévry s cvičením Zapad 2017. Nicméně již 20. března běloruský ministr obrany Andrej Ravkov sdělil TASSu, že se 1. gardová tanková armáda Zapadu zúčastní. Ruská sociální média to potvrzují.

Manévrů se zřejmě účastní 6. samostatná tanková brigáda náležející k 1. gardové tankové armádě se základnou v Mulinu, které leží v Nižněnovgorodské oblasti. Existují důkazy, že se tato jednotka v roce 2014 účastnila bojů na východní Ukrajině.

Ruské ozbrojené síly také začaly mobilizovat záložní jednotky v Petrohradě, údajně v rámci příprav na Zapad 2017. (Tento týden proběhla také mobilizace záloh v Kaliningradské oblasti - KD.) Záložní jednotky byly mobilizovány i pro cvičení Zapad 2013.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9240

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017