Amputovaná levice

24. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
První kolo francouzských voleb určilo, že přednost má populistická nacionální socialistka a tzv. centristický politik, který je vší svou podstatou velmi výrazně napravo od tzv. centra. Ve francouzských volbách tedy jednoznačně prohrává levice, nejen tradiční socialisté. Totéž se děje ve Velké Británii, kde průzkumy před pravděpodobnými parlamentními volbami, které by se podle návrhu premiérky Mayové měly uskutečnit v červnu, ukazují obrovský rozdíl mezi konzervativci a labouristy. V ČR předává levicová ČSSD své tradiční voliče oligarchovi Andreji Babišovi a jeho politickému projektu. Ukazuje se, že se politika bez levice vcelku úspěšně obejde.

Ať už v druhém kole francouzských prezidentských voleb vyhraje Macron, nebo Le Penová, pro levici je to porážka. Je docela dobře kvantifikovatelná, protože rozdíl mezi kandidátem tradičních socialistů Hamonem a radikálním Mélenchonem je několikanásobně větší než rozdíl mezi radikální Le Penovou a konzervativním kandidátem Fillonem


Stejně tak je předseda britských labouristů Corbyn v bezvýchodné situaci, protože obrovský rozdíl takřka 20 % nemůže ani srovnat. Pokud skutečně budou v červnu v UK volby, labouristé zažijí s největší pravděpodobností velkou prohru a současný předseda, jakási naděje na návrat k autentické levicové politice po krátkodobém blairovském projektu "nové levice". bude nahrazen někým, kdo stejně nebude umět vzkřísit Lazara. Nikdo se neprofiluje.

V ČR podle předvolebních průzkumů ztrácí ČSSD, tedy něco jako tradiční levicová strana, na podnikatelský politický projekt Andreje Babiše má ztrátu více než 8 %, tedy významný. Nehledě na to, ČSSD snaží se svým "terminátorem" Chovancem a dalšími vykuky, kteří rádi populismus, zalíbit se těm, kdo by ve Francii volili buď Mélenchona, nebo Le Penovou. A to mají za sebou komunisty, kteří podobnou roli hrají též, jen s trochu jinými kulisami. Jak už předpověděly krajské volby, tradiční voliči ČSSD v krajích, kde je stále přítomný původní, dělnický duch, jdou na ruku oligarchovi.

Když k tomu přidáme vítězství Trumpa v USA a porážku veškeré levice, zejména ze strany voličů, kteří by ji "normálně" měli volit, je to tristní obraz. Jakoby levice nebyla třeba. Buď prohrává s pravicí, nebo ji nahrazuje její nacionální subverze v podobě populistických stran.


0
Vytisknout
11898

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017