Francie před dalšími volbami čelí existenciálním otázkám

25. 4. 2017

čas čtení 2 minuty
Více než polovina francouzských voličů nehlasovala v prvním kole prezidentské volby pro Macrona ani pro Le Pen. U některých by hlasování v druhém kole odporovalo jejich ideálům, zatímco jiní považují volby za referendum o postavení Francie ve světě.


Francouzští voliči v pondělí začali promýšlet své možnosti, když oficiální výsledky nedělních voleb postavily bývalého bankéře Emmanuela Macrona proti nacionalistce Marine Le Penové.

Jen málo analytiků věří, že populistická strana Národní fronta 7. května zvítězí. A politický establishment podporuje Macrona, nezávislého centristu, který tvrdí, že chce Francii více přizpůsobit požadavkům byznysu. Prakticky všichni ostatní z devíti dalších kandidátů podpořili Macrona. A mnozí voliči napříč politickým spektrem tvrdí, že podpoří Macrona a jeho nově vzniklou stranu En Marche - někteří s výhradami - aby se vyhnuli odchodu z Evropské unie, který slíbila Le Pen, nebo aby potlačili to, co mnozí považují za stranu zasévající xenofobní sentiment.

I když příznivci levice budou skeptičtí kvůli Macronově kariéře investičního bankéře a slibu reformy pracovního práva, většina jich přesto bude hlasovat pro něj, říká Thomas Guenole, politický analytik na pařížské Sciences Po.

"Nemyslím, že Macron dokáže přesvědčit většinu francouzských voličů, že globalizace je dobrá, protože velká většina si myslí, že dobrá není," tvrdí. "Nicméně bude patrně zvolen kvůli znechucení, které tolik francouzských voličů pociťuje vůči Le Pen a krajní pravici. Udělají to, protože dávají přednost tomu, co považují za kandidáta financí, před kandidátem rasismu."

Souboj Macrona a Le Pen představuje existenciální otázky nejen ohledně místa Francie v Evropě, ale také ohledně toho, co znamená být Francouzem. Zatímco Macron je proimigrační a považuje globalizaci a multikulturalismus za aktiva, protekcionistická rétorika Le Pen stavící Francii na první místo se zaměřuje proti cizincům a muslimské populaci. Le Pen říká, že by usilovala o zákaz všech veřejných známek víry, jako jsou závoje a jarmulky, a plánuje zrušit veškerou legální imigraci.

I když analytici nečekají vítězství Národní fronty, Guenole varuje, že by Macron neměl být nadměrně sebejistý.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8068

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017