Starší a dobří novináři odcházejí. Kdo na jejich místo?

30. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Tento týden oznámila bavorská televize, že její dlouholetý moderátor, komentátor, novinář Sigmund Gottlieb, ročník 1951, který byl od roku 1995 jejím šéfredaktorem, odchází na zasloužený odpočinek. Na http://www.br.de/unternehmen/inhalt/menschen/abschied-sigmund-gottlieb-106.html" target="_blank">tomto snímku zde je s tehdejším předsedou mladých německých socialistů a budoucím spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem. Gottlieb měl blízko k CSU a zlé jazyky mu svého času říkaly „Straussovo dítě“. Nicméně jeho pořady, například Münchner Runde, měly a mají vždycky šmrnc a glanc. Jeho maximou bylo podle Alberta Einsteina: My novináři bychom se měli řídít jeho pravidlem: „Řekni to jednoduše, ale zase ne moc jednoduše...“ Příklad zpravodajství webu Bavorské televize zde:

Vytváření klamných nálad v Polsku: Fake News o uprchlících ve Frankách

Jedno velmi zvláštní interview vyvolalo v Polsku pozornost a diskusi. Polka v něm mluví o katastrofálních poměrech ve francké vesnici Ruprechtstegen, zaviněné uprchlíky. Problémem je, že nic z toho není pravda. Přesto to ovlivňuje náladu v zemi, kde je strach z uprchlíků cíleně rozdmycháván.

Poměry ve vesnici, která patří k obci Hartenstein ve Středních Frankách, musí být strašné. To si myslí mnoho Poláků, kteří si přečetli loni v létě článek ve varšavském deníku „Gazeta Prawna“.

( prawny, to je snad právnický? Nebo pravdivý? Kdo umí polsky? Pozn. překl.)

Tento ráj se pomalu mění na skládku… Uprchlíci lovili v místním rybníce ryby, aniž by se kohokoli zeptali… Už tam žádní turisté nejezdí… Citáty z interview v „Gazeta Prawna“.

Fake News

Podobná a další tvrzení o vesnici, ležící v idylickém údolí řeky Pegnitz stojí v rozhovoru s Polkou Mayou Paczesny. Ta žena koupila ve vsi s asi 250ti obyvateli opuštěný hostinec, který chtěla přestavět na hotel. Tento plán ale údajně ztroskotal na uprchlících, kteří přišli do Ruprechtstegenu.

V Polsku prý nikdo neví jak to „doopravdy za kulisami přijímání uprchlíků v Německu vypadá“…

Výpovědi Paczesné vyvolaly diskuse na sociálních sítích a utvrdily mnoho Poláků v jejich názoru na to, co údajně muslimští uprchlíci v Německu napáchali…

V Ruprechtstegenu si lidi při čtení těchto „Zpráv“ protírají udiveně oči. Nejen starosta Werner Wollter je šokován: Byl jsem zděšen tím, kolik falešného je možné vměstnat na pár stránek formátu A4, řekl…

Poznámka na závěr:

To překrásné údolí řeky Pegnitz, kterou jsem si slovansky přeložil jako Pěknici, znám zatím jen z vlaku Cheb – Norimberk. Ale určitě se tam někdy s kolem nebo i bez něho vypravím a nyní vím i kam. Do Ruprechtstegenu! Je to bratru hodinka a půl jízdy z Chebu do Pegnitz, a pozor!

Na jízdenku Egronet http://egronet.de/cz dojedete do Pegnitz, kde je i akvapark, za dvě stovky i s kolem. Je to jízdenka na celý den, tam a zpátky!

Není nad to, co říkal můj děda: Kdo tomu nevěří, ať tam běží – nebo jede na kole, dodávám já. Můj táta měl poněkud drsnější úsloví pro lidi, kteří kecali o něčem, co neznali: V p...li byl, h...o viděl…A takovejch je, nejen v Polsku, ale i u nás, pořád dost.



0
Vytisknout
6394

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017