Viceadmirál Robert Harward odmítl funkci po odstoupivším Flynnovi

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Americký viceadmirál Robert Harward odmítl nabídku Donalda Trumpa stát se novým poradcem pro národní bezpečnost. Podle osob seznámených s problémem se neshody týkaly personálního obsazení instituce lidmi, které do ní přivedl Trumpův první poradce Michael Flynn. Ten je nyní vyšetřován kvůli nepřípustným kontaktům s Ruskem a v pondělí večer rezignoval.


Dva zdroje potvrzují, že Harward požadoval vlastní a Bílý dům s tím nesouhlasil.

Konkrétně Trump sdělil Flynnově zástupkyni K. T. McFarland, že může zůstat. Harward ji ale jako svou zástupkyni odmítl a když Trumpova administrativa trvala na svém, odmítl úřad převzít.

Šedesátiletý Harward je bývalý člen speciálních jednotek Navy SEAL, působil jako zástupce velitele CENTCOMu pod tehdejším velitelem, dnešním ministrem obrany Jamesem Mattisem. Předtím působil ve Fort Bragg v Severní Karolíně. Za George W. Bushe sloužil v Iráku a Afghánistánu a působil v Radě pro národní bezpečnost jako ředitel pro strategii a politiku boje s terorismem.

První Trumpova volba Michael Flynn je vyšetřován FBI a podle údajů služby DIA byla zrušena jeho bezpečnostní prověrka kvůli vyšetřování vazeb s ruskými představiteli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5353

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017