Evropa řeší problém: nepřátelství Donalda Trumpa

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Nejnovější verbální útok Donalda Trumpa na Německo, NATO a EU nutí evropské politiky, aby řešili problém, který dosud nikdy neměli: nutnost jednat s prvním americkým prezidentem od druhé světové války, který podporuje rozpad Evropy, píše list Financial Times.

I když se po pondělním rozhovoru s Donaldem Trumpem, zveřejněném v Timesech, Angela Merkelová snažila snížit politické napěti, bylo nemožné ochladit hněv v Berlíně nad tím, že se Trump zmínil o německé kancléřce stejným dechem jako o Vladimíru Trumpovi a obvinil ji, že zrychlila rozklad EU svou uprchlickou politikou.

Plný dopad obratu Washingtonu v jeho postoji vůči Evropě je obtížně představitelný. Spojené státy hrály klíčovou roli v poválečném bezpečnostním a obchodním uspořádání Evropy, které učinilo atlantický koridor jedním z nejlukrativnějších obchodních míst na světě.

Otázkou v Bruselu je, zda Trumpoa agitace pro další brexity povede k větším konfliktům v EU, anebo zda galvanizuje EU, aby se sjednotila proti společné hrozbně.

Pokud by se evropské státy více sjednotily, mělo by to obrovské dopady, nejenže by to posílilo ochotu k silnější integraci v oblastech, jako je obrana, ale posílilo by to i rozhodnost EU zajistit, aby se brexit stal varováním pro ty, kdo by uvažovali o odchodu z EU.

"Čím víc uvidí, jak Británie podlézá Americe, tím víc se budou chtít sjednotit," řekl jeden evropský diplomat, který se podílí na rozhovorech o brexitu. "Pro Německo je evropská jednota nyní důležitější než kdy předtím. Je si vědoma zvláštní odpovědnosti Německa."

Ve svém prvním telefonátu do Bruselu po svém volebním vítězství se Donald Trump ptal Donalda Tuska, která další země opustí EU.

Spojené státy historicky hrály klíčovou roli ve sjednocení válkou rozervaného evropského kontinentu.

0
Vytisknout
7295

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017