Americké výzvědné služby se obávají, že se jim Trump pomstí za odhalení ruského zasahování do prezidentských voleb

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Američtí poslanci, kteří dohlížejí na CIA a na další americké výzvědné agentury, zdůraznili, že si budou dávat velký pozor, zda se bude chtít Donald Trump pomstít CIA za interní zprávu, že Rusko zasáhlo do nedávných amerických prezidentských voleb, aby si tak zajistilo Trumpovo vítězství.

Obavy z pomsty vznikly v americké výzvědné komunitě během napjatého víkendu, kdy Trump veřejně odmítl nejen tuto zprávu, ale pohrdavě se vyjádřil i údajné neschopnosti amerického výzvědného aparátu.

"Když se snaží tým nově zvoleného prezidenta zdiskreditovat celou výzvědnou komunitu, nebylo nikdy důležitější pro výzvědnou komunitu i pro Kongres, aby se postavily na obranu proti možnému politickému nátlaku či proti pomstě vůči výzvědným analytikům," řekl Ron Wyden, demokratický poslanec z Oregonu zasedající ve výboru pro výzvědné agentury.

Wyden a další demokratičtí poslanci naléhají na Baracka Obamu, aby zveřejnil další informace o zásazích Ruska do amerických prezidentských voleb. V důsledku tohoto nátlaku se americká výzvědná komunita ocitá mezi novým prezidentem, kterému bude zanedlouho odpovědná, a řadou poslanců, většinou, avšak nikoliv výlučně, Demokratů, kteří považují hackerský útok z Ruska za celostátní krizi.

Republikánští poslanci amerického Kongresu se octli v obtížné situaci - mezi svým prezidentem a mezi Ruskem, které tradičně považují za nepřítele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5138

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016