Rok 2016 byl rokem Vladimíra Putina

9. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

V Sýrii zaznamenal Putin velké vítězství. Prokázal, že je možné vraždit nebo vyhánět z měst a domovů miliony lidí zcela beztrestně. Můžete zabít statisíce lidí a nikdo proti tomu neudělá nic.

Od Aleppa do Bílého domu, od postpravdy až po brexit, v roce 2016 byl svět restrukturalizován podle Putinova obrazu, píše Jonathan Freedland. Nebyl nutně aktérem při všech těchto událostech, i když mnohým z nich připomohl, celkově ale je Putin největším vítězem roku 2016.

Začněme Sýrií, která i v tomto roce hrůz bezpochyby zaslouží být ve vlastní výjimečné kategorii zrůdnosti. Vedoucí politikové v západních státech rituálně odsuzují katastrofu, která postihla obyvatele Aleppa, výmluvně kritizují bombardování nemocnic, srovnávání civilních oblastí se zemí, zabíjení dětí, odpírání potravin a léků. Putin ale ví, že to nemusí poslouchat. Nikdo mu ani jeho syrskému vazalovi Bašáru Asadovi nebrání v tom, aby v masakrování pokračovali.

Mnoho lidí varovalo, že se Aleppo stane Guernicou naší generace. Budoucí historikové budou klást tytéž zostuzující otázky. Proč nebylo více rozhořčení? Lidi o tom vraždění snad nevěděli? Nebo jim to bylo jedno? Proč nehnuli prstem?

Aleppo ovšem zažívá totéž, co už provedl Putin v roce 1999 městu Groznyj, když se Čečna odvážila povstat proti Moskvě. I Groznyj byl v roce 1999 ruským bombardováním srovnán se zemí.

V Sýrii zaznamenal Putin velké vítězství. Prokázal, že je možné vraždit nebo vyhánět z vlastních měst a domovů miliony lidí zcela beztrestně. Můžete zabít statisíce lidí a nikdo proti tomu neudělá nic.

Avšak rok 2016 byl pro Putina úspěšný i z mnoha jiných důvodů. Má teď vlivné přátele, Trumpa, ale i mnohé další. V listopadu se proputinovští kandidáti dostali k moci v Moldavsku, v Bulharsku a v Estonsku. Francouzské prezidentské volby budou mezi dvěma proputinovskými kandidáty, Francoisem Fillonem a Marine Le Penovou.

Kamkoliv pohlédne, má Putin spojence - ať je to Nigel Farage na pravici, nebo šéfka americké Strany zelených Jill Steinová na levici. V Maďarsku a Polsku nyní vládnou protiliberální režimy a Putin se může smát, že vznikla "protiliberální internacionála".

Brexit byl pro Putina, který usiluje o oslabení Evropské unie jako o strategický cíl, velkým přínosem. Po rozbití Evropské unie bude moci Putin zacházet s každou jednotlivou evropskou zemí zvlášť a postupně je zatahovat do svého vlivu.

Konec roku 2016 přináší každým dnem pro Putina další a další úspěchy. V čele Spojených států bude stát notorický lhář. Veřejná debata na Západě byla vážně narušena epidemií falešných zpráv. Tento nový postpravdivý svět je čistý putinismus. Jeho propagandistická média nešíří žádnou jedinou ideologii, jejich cílem je zpochybnit jakákoliv solidní fakta.

Kdysi existoval pevný rámec faktů a racionality, pečlivě vybudovný během dvou století od doby osvícenství. Ukázalo se, že tyto základní trámy dokáží shnít za znepokojivě krátkou dobu.

Rok 2016 byl strašlivý rok a jeho tváří je Vladimír Putin.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8013

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016