Komunisté a jejich mentální blíženci chtějí vrátit zločin urážky majestátu

15. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K tomu: Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta ZDE

Skupina 64 poslanců chce téměř v předvečer výročí Sametové revoluce zákon, který by de facto znovu zaváděl zločin urážky majestátu, tedy prezidenta republiky. Je to zvláště pikantní díky tomu, že prezident, který má být chráněn před urážkami, sám proslul svým urážlivým a vulgárním chováním. Podstatné ale je, že v České republice je prezident volený politik – dříve volený Parlamentem, nyní lidem.

Poslanci se dovolávají vzoru nizozemských zákonů na ochranu královského majestátu, leč králové nejsou volení politici a zosobňují stát. U nás navíc monarchie skončila v roce 1918 a současní prezidenti nejsou v žádném smyslu nástupci českých králů. Jsou to zvolenci stejně prachobyčejné volební kampaně jako kteříkoli jiní politici. A politici nemají být chráněni proti kritice, byť kritice vulgární a neoprávněné.

Proto také nemůže obstát srovnání se soudy. Soudci nejsou volení politici, jejich práce není odrazem otevřené, kritické, často vulgární politické debaty. Jejich důstojnost je dána tím, že mají jako nezávislá moc ve státě vykládat právo, hledat pravdu, nikoli lhát z tribun davům, aby si získali jejich podporu pro příští zvolení. Na soudce je možné za jejich specifická profesní pochybení podávat kárnou žalobu, o politicích rozhodují voliči ve volbách.

Toto podivné monarchisticko-normalizační právní monstrum, které navazuje na u nás už minimálně od dob Haškova Švejka právem pohrdané tradice, je podporováno zejména komunisty (27 z celkem 33), pak 15 socialisty (celkem 50), z nichž známí jsou Jandák, Dolejš, Huml, Nytrová, Foldyna, Zavadil, 15 poslanci na ANO (celkem 47), např. Lorencová a Schwarz, a celým současným klubem Úsvitu (7).

Možná si tito poslanci svou devótností k Miloši Zemanovi chtějí zajistit znovuzvolení. Možná by mohli oprášit slavnou píseň příznivců Karla Schwarzenberga z prezidentské kampaně 2013 „Kníže je lidu blíže“ a začít s přesvědčováním českého lidu, že Zeman je ten správný císař pán, o jehož obraze se nesmí říkat, že na něj sraly mouchy.

Návrh zákona o urážce majestátu sotva bude prosazen, ale to samozřejmě nemůže a nemá bránit zmíněným poslancům, aby se o své a Zemanovo zvolení dále nesnažili stejně rafinovaně a přesvědčeně jako dosud. Místo zastaralého a dnes v Evropě převážně multikulturního monarchismu by však mohli – podobně jako ruští komunisté – oprášit model samoděržaví a cézaropapismu.

Poslanci chtějí vychovat lidi, aby neuráželi prezidenta. Vrací se trestný čin hanobení ZDE

Seznam předkladatelů na stránkách Poslanecké sněmovny ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6296

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016