Británie: Tribunál rozhodl, že taxíkáři firmy Uber nepracují na volné noze

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Zaměstnanecký tribunál v Británii vydal zásadní rozhodnutí: Rozhodl, že taxíkáři, kteří pracují pro firmu Uber, nejsou pracovníci na volné noze. Firma Uber má povinnost jim platit celostátně definovaný minimální plat, tzv. "living wage" i platit jim dovolenou. Firma Uber konstatovala, že se proti verdiktu odvolá.

Firmu Uber pohnali k zaměstnaneckému tribunálu dva její taxíkáři.

Firma Uber argumentovala, že jen provozuje technickou aplikaci a že její řidiči pracují na volné noze a mohou si rozhodovat, kdy a jak budou pracovat. Proto prý nemají právo na zaměstnanecká práva, ani na plat během dovolené a ani na minimální mzdu.

Řidiči argumentovali, že podmínky, za nichž pracují, dokazují, že jsou zaměstnanci. Jeden z nich svědčil, že je "pod obrovským tlakem", aby pracoval po dlouhé hodiny a přijímal rita a že firma ho trestá, když zruší objednávku.

Rozhodnutí zaměstnaneckého tribunálu bude mít v Británii obrovský dopad na všechny pracovníky tzv. "gig economy", jejichž zaměstnavatelé je neprávem označují za "pracovníky na volné noze" bez zaměstnaneckých práv.

Z výzkumu vyplývá, že v Británii existuje zřejmě až půl milionu zaměstnanců, kteří jsou protiprávně označováni za "pracovníky na volné noze".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6591

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2016