Mezitím v Absurdistánu 6:

Polsko: vrtulníky, potraty a korupce

12. 10. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Úroveň politiky v Polsku už upadla na tak nízkou úroveň, že kdyby to byl prezidentský tupolev, který se snaží přistát ve Smolensku, mechanický hlas varující "STOUPEJTE, PŘED VÁMI JE TERÉN" by byl slyšet ze všech reproduktorů v pilotově kabině. Avšak strana Právo a spravedlnost, stejně jako posádka zmíněného tupolevu, takové varování neposlouchá. Ví, že na rozdíl od prezidentského letadla, dokáží proletět lesem a posekat stromy dokonce i tak velké, jako jsou stromy v Běloveské pustině a zůstat nezraněni, alespoň ještě po určitou dobu.

Například tento týden se polské vládě podařilo vážně poškodit polské styky s Francií poté, co zrušila dohodu o vrtulnících Caracal, které měly být dodány polské armádě a polskému námořnictvu a pak z toho obvinila Francii.

Oficiálním vysvětlením je, že Francie nesplnila požadavky Polska a pokusila se Polsku prodat ty vrtulníky za dvojnásobnou cenu - a samozřejmě, vinu za podepsání tak nevýhodné smlouvy nese předchozí vláda. Až na to, že se ukazuje, že ta smlouva nebyla zase tak nevýhodná. Takzvaný "offset" měl hodnotu skoro stejně tak vysokou jako samy vrtulníky a obsahoval nejen vytvoření nových pracovních příležitostí, ale i poskytl Polsku právo pozměnit vrtulníky, jak si přeje, nebo dokoce vyrábět ty vrtulníky, které by Airbus rád prodával třetí straně. Celé to zřejmě bude stát Polsko podstatné peníze, protože Francie zřejmě nyní bude Polsko žalovat o odškodné , ale to nikomu nevadí nejdůležitější je, že se nové vrtulníky budou vyrábět v Polsku. Protože ministr Macierewicz, ještě než byla nová soutěž o zakázky zveřejněna, už potvrdil, že nové vrtulníky pro polskou armádu budou americké helikoptéry Black Hawk.

Jediným problémem při tomto "úspěchu" je to, že ty továrny, které sice stále ještě existují v Polsku, už Polsko nevlastní, protože byly odprodány do zahraničí a samozřejmě premiérka Beata Szydło neustále zdůrazňuje, že za to nese vinu předchozí vláda. Až na to, že to nebyla předchozí vláda Ewy Kopaczové, ani vláda předtím Donalda Tuska. Letecký koncern PZL Mielec prodala firmě Sikorsky sama vláda Jarosława Kaczyńského. Ale komu by záleželo na faktech, když je možno hodit další špínu na Donalda Tuska a jeho stranu.

Donald Tusk má plné zuby všech těch nepodložených obvinění, vznášených proti němu a navrhl debatu s Kaczyńskim, jenže ten prý "nemá zájem dělat reklamu Donaldu Tuskovi" tím, že by se snížil k tomu s ním mluvit. Tomu rozumím, protože poslední debata Tusk-Kaczyński byla pro Kaczyńského naprostou katastrofou, a tak Kaczyński nechce dovolit Tuskovi (který porazil stranu Právo a spravedlnost v osmi volbách, než odešel z polské politiky a stal se jedním z vedoucích představitelů Evropské unie), aby si na jeho úkor připsal další vítězství.

Avšak nechme Tuska být a podívejme se raději blíže na Antoniho Macierewicze, protože ten zřejmě má dobré důvody proč navzdory názorům expertů chce, aby polská armáda získala vrtulníky Black Hawk. Jak dokázal Tomasz Piątek, investigativní novinář z deníku Gazeta Wyborcza, Macierewicz má podezřelé konexe nejen v ruských tajných službách, ale má i vazbu na amerického lobbistu, který pracuje jménem konsorcia, které vyrábí vrtulníky Black Hawk. Výmluvy Macierewiczových obhájců jsou neuvěřitelně komické. Například, když Piątek poukázal na to, že Macierewicz je předsedou téže organizace jako zmíněný lobbista, oficiální reakcí bylo, že to není žádná organizace, jenom internetový server, a Macierewicz je na těch stránkách jako předseda uveden chybně. Musí to být opravdu velmi špatné internetové stránky, vzhledem k tomu, že je řídí správní rada, nedokáží získat ani správné informace ohledně toho, kdo je jejím předsedou.

Mezitím armáda netuší, co si o tom všem má myslet. Ve snaze zajistit, aby jejich postoje byly v souladu s postoji vedení, vydal nově jmenovaný generál příkaz, že od nynějška bude hlavním zdrojem informací pro jeho vojáky jen státní televize TVP INFO, kterou řídí strana Právo a spravedlnost. Takže vidíte, problém vyřešen.

Ale Polsku nevládnou jen američtí lobbisté a to navzdory tomu, že byl náměstkem ministra zahraničí jmenován naprosto neznámý americký občan. Krystyna Pawłowicz, poslankyně strany Právo a spravedlnost, která byla obviněna, že po hromadných protestech z minulého týdne proti navrhovanému zákonu o potratech udělala radikální obrat, uvedla, že je to v pořádku, že hlasovala v rozporu se svým energicky vyjadřovaným míněním, protože straně Právo a spravedlnost k tomu dal pravomoc episkopát. Aby byly dále posíleny vazby mezi církví a státem, bylo rozhodnuto, že Papežské muzeum, které bylo vytvořeno v Chrámu boží prozřetelnosti za tím účelem, aby jeho výstavbu financoval stát (o tom se dočtete v jednom z mých předchozích článků pro Britské listy), bude nyní spolufinancovat ministerstvo kultury.

Prospěch ze změn v Polsku nemá však jen církev. V nedávné soutěži o zakázky dostala nejvyšší skóre nadace, kterou provozují novináři, spřátelení se stranou Právo a spravedlnost. Tato nadace, jejímž cílem bylo donedávna podporovat "nezávislá média", nyní velmi pravděpodobně dostane 6 milionů zlotých (asi polovinu peněz, které jsou k dispozici) z evropských fondů pro své internetové stránky o biodiverzitě, vyváženém rozvoji a programu Natura 2000 založeném na příkladu Běloveského pralesa. Ano, toho pralesa, který chce ministr životního prostředí za stranu PiS Jan Szyszko zlikvidovat. Organizace, které bojují proti Szyszkovým rozhodnutím - dovolil rozsáhlé kácení a lov v tomto prehistorickém pralese - žádnou finanční podporu nedostanou.

Ale to je zcela v pořádku, ty už měly přece dřív právo říct si své. Teď je načase, aby šířili své dezinformace o Běloveském pralese propagandisté ze strany Právo a spravedlnost. Ti jsou přece "přirozeným hlasem zvnějšku, oproti takzvaným ekologům spojeným s levicovými organizacemi, sponsorovanými mimo jiné ruskými firmami". Reakce médií je jen "násilný pokus zastrašovat nezávislé posuzovatele v médiích, která patří zahraničním koncernům a sponsoruje je Soros".

Je dobře, že tito posuzovatelé nejsou jediní, kteří se nenechají zastrašit a vidí pravdu takovou, jaká je. Právě proto Úřad pro evaluaci lékařských technologií náhle udělal ostrý obrat o 180 stupňů a nyní plně souhlasí s postoji vlády. Ještě před půl rokem, na základě vědeckého výzkumu, tato instituce naprosto zdiskreditovala tzv. "naprotechnologii" jako techniku pro léčení neplodnosti. Dnes začali zastávat názor, že skutečnost, že neexistuje žádný výzkum, který by dokázal, že naprotechnologie funguje, nesmí bránit přijetí této metody jako použitelné léčebné techniky. Takže vláda nyní může tvrdit, že existuje naprosto spolehlivá vědecká alternativa a může zakázat technologii in vitro, což požaduje katolická církev.

Ale v Polsku to není ještě tak zlé jako v Maďarsku. Zatímco Maďarsko zlikvidovalo hlavní opoziční deník, Polsko jen zakázalo jednomu fotografovi přístup do budovy parlamentu. Jeho zločinem bylo, že vyfotografoval jednu poslankyni ze strany Právo a spravedlnost, která si sundala boty a natáhla své holé nohy na křesla v parlamentě. Podle mluvčího parlamentu takové chování narušuje obřadnost polského parlamentu. Totiž to fotografování, ne to, že si poslankyně sundala boty. Neexistuje lepší zkratka vztahu strany Právo a spravedlnost vůči médiím, než je toto.

Tomasz Orynski

generální ředitel internetových stránek orynski.eu a ředitel oddělení pro Absurdistán v Britských listech

0
Vytisknout
9835

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016