Lékaři bez hranic v protestu proti chování EU vůči uprchlíkům odmítli evropské financování

17. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Organizace Lékaři bez hranic (MSF) od nynějška nebude přijímat peníze od žádné členské země Evropské unie na protest proti tomu, jak Evropa reaguje na uprchlickou krizi.

Znamená to, že Lékaři bez hranic přijdou ročně o 60 milionů euro.

"MSF už nemůže přijímat peníze od zemí a institucí, které zintenzivňují pokusy vyhánět lidi a jejich utrpení od evropských břehů."

MSF především kritizuje dohodu EU-Turecko o deportacích uprchlíků zpět z Evropy do Turecka, v jejímž rámci skončily tisíce lidí v právním vakuu za strašlivých podmínek na řeckých ostrovech.

MSF také odsoudila systematické pokusy Evropy platit diktaturám v Africe, aby bránily lidem v útěku do Evropy. MSF varuje, že uprchlíci tak skončí v nebezpečných situacích - podobně jako dohoda mezi EU a Tureckem o uprchlících vedla k tomu, že ve válkou ničené Sýrii uvízly tisíce uprchlíků.

"Už dlouhé měsíce protestuje organizace MSF proti ostudné reakci Evropy, která se zaměřuje na odstrašování lidí namísto toho, aby jim poskytla pomoc a ochranu, kterou potřebují," zdůraznil Jérôme Oberreit, mezinárodní generální tajemník MSF a dodal: "Dohoda EU-Turecko jde ještě o jeden krok dál a zpochybňuje celý pojem uprchlíků a ochrany pro něho.

Odstrašování uprchlíků pouze prohlubuje utrpení lidí v nouzi. Na takové strategii není absolutně nic humanitárního. Nesmí se stát normou a je nutno proti ní vystupovat. MSF nebude přijímat financování od institucí a vlád, jejichž politika je tak škodlivá. Apelujeme na evropské vlády, aby změnily svou strategii. Namísto maximalizace počtu lidí, kteří mohou být od Evropy odstrašeni, je nutno maximalizovat počet lidí, které přivítají a jimž poskytnou ochranu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

<

0
Vytisknout
5819

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2016