Řecko je na pokraji chaosu: Uprchlíci se bouří před násilnými a ilegálními deportacemi do Turecka

2. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecká vláda se obává násilí, jakmile začne v pondělí podle dohody s EU ilegálně deportovat velké počty uprchlíků zpět do Turecka

Vzbouření a protesty tisíců uprchlíků, uvízlých v Řecku, proti plánovaným masovým deportacím, vyvolávají obavy v Aténách, zda vůbec bude možné deportace zahájit podle dohody, která působí znepokojení, protože je protizákonná. K vzbouření uprchlíků dochází na řeckých ostrovech. V pátek se na ostrově Chios osvobodilo 800 uprchlíků z vazebního střediska.

Pouhých 24 hodin před údajným zahájením deportací Frontex, imigrační úřad EU, nevyslal příslušný personál, který to má provádět. Z 2300 úředníků jich dosud dorazilo jen 200.

Řecku také nebyla poskytnuta přislíbená humanitární pomoc, takže tato země na pokraji bankrotu je nucena zvládat krizi a pokračující příliv uprchlíků z velmi omezených finančních zdrojů ve státním rozpočtu.

V sobotu unikly stovky zadržovaných uprchlíků, obávajících se deportace, z vazebního střediska na ostrově Chios a uspořádali protestní pochod do města. V útěku uprchlíků před pořádkovou policií byli tři uprchlíci pobodáni. Tábor byl vypleněn a kabiny a zařízení na odebírání otisků prstů byly zničeny.

"To se děje, když 30 policistů hlídá 1600 uprchlíků, rozhodnutých uniknout," řekl Benjamin Julian, islandský dobrovolník na ostrově. "Oni tu teď pořád skandují, 'Svobodu, svobodu, svobodu!' a Žádné Turecko!'".

K podobným chaotickým scénám dochází v aténském přístavu Piraeus, napětí roste na ostrově Lesbos a v Idomeni na makedonsko-řecké hranici, kde stále čeká asi 11 000 uprchlíků na otevření hranice do Makedonie.

Nevládní organizace opakovaně varovaly, že Evropa vytvořila časovanou bombu. Jejich varování evropští politikové ignorovali.

S příchodem jara se znovu zvyšují počty uprchlíků přicházejících z Řecka do Turecka.

Atény zoufale prosí členské země EU, aby otevřely hranice, ty však tyto prosby ignorují.

V Řecku bylo o víkendu 52 147 uprchlíků. Na egejských ostrovech, které byly téměř úplně vyprázdněny od uprchlíků po uzavření dohody EU-Turecko dne 20. března, je nyní 6129 nově příchozích uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6421

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2016