Konzultace pro světové státníky vždy v pondělí a středu od 10 do 14

Kterak český politik vyvedl Evropu z omylu

17. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Čeští politici hrají před svým publikem velmi drzou hru. Hromadně tvrdí, že to byli oni, kdo měl po celou dobu trvání imigrační krize pravdu a že teprve nyní Německo a celá ta slavná západní Evropa pochopili, jak hluboce se mýlili. Nicméně buďme velkorysí a poskytněme těm, kteří zbloudili, možnost napravit své dočasné zmatení, aniž by ztratili tvář. Napříště už budou moudřejší a ve věcech skutečně významných budou v dlouhé frontě mačkat čepice a čekat na to, až jim Zeman, Fiala, Babiš, Kalousek, Chovanec, Zaorálek, Štěch nebo kdokoliv další s jakoukoliv stranickou legitkou a českým občanstvím řekne, co mají dělat. 

Člověk nevěří svým uším. Ministr vnitra Chovanec, který se kvůli své jazykové omezenosti nemůže účastnit jiných než oficiálních jednání s evropskými politiky, plácal v Otázkách Václava Moravce (ČT) cosi o tom, že zatímco on vždy říkal pravdu a nic než pravdu a že i německá média a politici už začínají chápat, že to tak musejí dělat též. 

V Událostech, komentářích na téže stanici v úterý se sešli předseda senátu Štěch, poslankyně Langšádlová a zahraničněpolitický poradce oficiálně extremistického prezidenta Zemana Kmoníček. S blahosklonností vládců vesmíru se Brouk Pytlík, pan Cvrček a slečna Beruška v podstatě shodli na tom, že Merkelová je prostě jen člověk, dělá chyby a že je potřeba jí dát čas, protože věci chápe pomaleji než demiurgové světového dění na Malé Straně. 

Těžko tomu rozumět. Takže politická i osobní zbabělost, která vedla české politiky až na výjimky k devótnímu, pokornému přizvukování xenofobním náladám ve společnosti, což mělo za důsledek neochotu pomáhat v humanitární krizi zemím, jako je Německo či Švédsko, je dnes vykládána jako prozíravost a politické vítězství? Politici ze země, které se imigrační vlna v podstatě vůbec nedotkla a kteří odmítli podílet se na jejím řešení (vyjma vysílání několika policistů na hranice Schengenu) postrádají elementární míru sebereflexe, která by jim zabránila vyvěšovat vlastní, měsíce neprané trenýrky na znamení vítězství.

Tady už nejde jen o troufalost, jde o záměrnou mystifikaci založenou na tom, že většinový český volič nesleduje než česká, převážně nekritická média a na tom, že výroky českých politiků jsou až na výjimečné excesy Miloše Zemana, hluboce atakující lidská práva,  zcela mimo jakýkoliv zájem kdekoliv za hranicemi ČR. Jinými slovy, český politik může blábolit cokoliv, protože ví, že na to nikdo nebude reagovat.

To však nic nemění na tom, že je vrcholnou drzostí českých politiků, kteří své okázalé maloměšťáctví proměňují zázrakem na ctnost. Za vydatného přispění médií, která nejsou schopna je s tímto faktem konfrontovat. Spojená politicko-mediální fronta pak reziduuje v bezmyšlenkovité echo z veřejného prostoru, výborně konvenující obecnému dojmu o tom, že Češi jsou světoví. Ano, jsou. Nyní budou dávat lekce světovým státníkům vždy v pondělí a středu mezi 10. a 14. hodinou, s přestávkou na oběd. Merkelová dostane nepochybně i nějaké to kárání. Jo a pozítří Zeman s Kmoníčkem vyřeší izraelsko-palestinský konflikt, tedy pokud je o to konečně někdo požádá.

0
Vytisknout
12569

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2016