Merkelová po volbách nezmění svou prouprchlickou politiku

14. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová charakterizovala nedělní regionální volby v Německu jako "obtížný den" pro její stranu, avšak uvedla, že se bude dále přidržovat své politiky otevřených dveří pro uprchlíky. "Uprchlická otázka vyžaduje celoevropské řešení - udržitelné řešení - a takové řešení vyžaduje čas," řekla německá kancléřka v pondělí v Berlíně na tiskové konferenci.

Šéfka strany Alternative fuer Deutschland Frauke Petry přivítala volební úspěch své strany jako "velký den pro demokracii". "Jsme jediná strana v Německu, která představuje zvýšenou občanskou aktivitu." Charakterizovala AfD jako "stranu sociální soudržnosti", protože je to prý jediná strana, která je ochotna otevřeně hovořit o "etnicizaci násilí" při uprchlické krizi.

Přestože AfG získala podstatnou podporu, drtivou většinou hlasů voliči přesto podpořili strany, které podporují prouprchlický postoj Angely Merkelové. Ve všech třech spolkových zemích si existující premiéři udrželi svá křesla. Kandidát za Stranu zelených v Badensku-Württembersku a sociálnědemokratický kandidát v Porýní-Falcku posílili svou volební podporu tím, že rezolutně podpořili strategii německé kancléřky požadující udržení otevřených hranic.

Někteří komentátoři varovali, že Německo čelí "rakouské situaci", kdy budou establishmentové strany omezovány populisty. "Sociální demokraté a křesťanští demokraté jsou odsouzeni k trvalé velké koalici," napsal Sebastian Fischer ve Spiegel Online.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6849

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016