Buzzfeed: České úřady "pořádají hon na čarodějnice proti homosexuálům"

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


České úřady zahájily trestní stíhání třiceti homosexuálů nakažených HIV, kteří jsou obviněni, že údajně praktikovali nechráněný pohlavní styk, informuje Buzzfeed.com. Osoby, nakažené HIV, které mají nechráněný sex, jsou trestně stíhány v mnoha zemích světa, jenže pouze tehdy, pokud se vyskytne oběť, kterou takový člověk nakazil.

Nynější trestní stíhání homosexuálů v ČR je pozoruhodné tím, že nebylo zahájeno na základě trestních oznámení případných nakažených obětí, ale české úřady homosexuály stíhají jen proto, že zjistily, že homosexuálové se nakazili jinými pohlavními nemocemi. Z toho české úřady usuzují, že porušili zákon praktikováním sexu bez kondomu.

"Neexistují vůbec žádné důkazy proti těmto mužům, nejsou žádné obětí," konstatuje Jakub Tomšej, právník zastupující Českou společnost pro pomoc osobám nakaženým AIDS. "Jsme přesvědčeni, že jediným důsledkem tohoto 'honu na čarodějnice' bude, že HIV pozitivní osoby se prostě budou vyhýbat lékařům."

Tomšej informoval, že přímo hovořil s devíti obviněnými muži, a všichni svědčili, že se nakazili pohlavními nemocemi jako syfilis prostřednictvím sexu s ochranou, protože kondomy před syfilis stoprocentně nechrání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6642

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016