Ve Švédsku roste násilí proti imigrantům i mezi nimi

26. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


V pondělí ve Švédsku ubodal patnáctiletý chlapec v centru pro nezletilé uprchlické děti bez doprovodu rodičů dvaadvacetiletou pracovnici tohoto centra. Ke zločinu došlo v Molndal, nedaleko Goteborgu, na západním pobřeží Švédska. Policie neuvedla národnost násilníka. Motiv není jasný. Policejní mluvčí Thomas Fuxborg uvedl, že "tyto incidenty jsou stále častější - v mnoha recepčních střediscích pro imigranty dochází k nepokojům. Před půl rokem se to nedělo." Policie proto žádá o posily. Podle Švédského úřadu pro migraci se od roku 2014 do roku 2015 zdvojnásobil počet hrozeb a násilných incidentů ze 148 v roce 2014 na 322 z v roce 2015.

Vzrostl také počet žhářských útoků od místních lidí proti uprchlickým ubytovnám. Zcela vypáleno nebo poškozeno požárem bylo ve Švédsku v roce 2015 asi pětadvacet ubytoven.

"Mnoho problémů je důsledkem toho, že švédská policie byla léta podfinancovaná a trpěla nedostatkem pracovníků," uvedla šéfka policejních odborů Lena Nitz.

Oběť útoku patnáctiletého mladíka v Molndal byla dvaadvacetiletá sociální pracovnice Alexandra Mezher, původem z Libanonu. Její otec přišel do Švédska roku 1989 a její matka o tři roky později. Policie uvedla, že 11 jiných uprchlíků v centru přemohlo útočníka, než dorazila policie. "Byl to velmi dobrý zásah," řekl policejní mluvčí Peter Adlersson. "Pokud plánoval útočník zranit další lidi, zabránili tomu. Je velmi lehké dojít sám ke zranění, když člověk takto zasáhne. Jsme nesmírně vděčni těm, kdo to udělali."

Spolupracovnice Alexandry Mezher Lejla Filipovic, 22, svědčila o tom, jak silně měla Alexandra ráda svou práci. Dodala, že se někdy obávala, že se její přítelkyně vystavuje riziku, když pracuje z potenciálně ztraumatizovanými uprchlickými teenagery."

Staffan Alexandersson, správce domova pro uprchlíky uvedl, že toto pobodání bylo prvním takovým incidentem za půldruhého roku, co centrum existuje. "Byli jsme překvapeni, absolutně šokováni. Většina příchozích do táborů jsou nesmírně přátelští. Někdy se teenageři hašteří, ale to je všechno. Nikdy jsme nezaznamenali žádné násilí proti personálu."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7724

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016