Tusk: Schengenský systém "selže za dva měsíce", pokud migrační krize nebude pod kontrolou

20. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Vysoký představitel EU varoval, že schengenský systém během několika měsíců selže, pokud migrační krize nebude pod kontrolou.


Předseda Evropské rady Donald Tusk v Evropském parlamentu v úterý varoval, že EU jako politický projekt selže, pokud do dvou měsíců nezíská kontrolu nad migrační krizí. Reagoval tak na vyjádření německého ministra zahraničí, podle nějž uzavření státních hranic není řešením.

Podle Tuska EU nemá "víc než dva měsíce" na zvládnutí migrační krize, a selhání znamená kolaps schengenské bezvízové zóny.

EU bojuje se zvládnutím přílivu více než milionu uprchlíků, z nichž většina požádala o azyl v Německu. Velká část z nich utíká před válkami na Blízkém východě, v Asii a Africe.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier včera sdělil zahraničním novinářům, že uzavření hranic nejlidnatější země EU by nevyřešilo migrační krizi. Vyjadřoval se tak ke kritikům kancléřky Angely Merkelové, zejména z řad bavorské strany CSU, která k takovým opatřením vyzývá.

V Německu se diskutuje o opatřeních, která by zrychlila deportace osob ze Severní Afriky, jimž nebyl přiznán azyl. Tunisko s tím souhlasí.

"Garantuji vám, že řešení krize nebude dosaženo cestou uzavření hranic," prohlásil Steinmeier. Dodal, že jediný způsob, jak se vyrovnat s migrační vlnou, je řádně uplatňovat program přesídlení uprchlíků v rámci EU, spolu se zajištěním vnější hranice EU.

Zmínil se také o kontroverzním plánu poskytnout 3 miliardy eur Turecku, který zablokovala Itálie.

44 poslanců strany Angely Merkelové a koaliční CSU, včetně ministra dopravy Alexandra Dobrindta, včera zaslalo kancléřce dopis, ve kterém žádá návrat k "přísnému uplatňování existujících zákonů".

Nicméně Steinmeier prohlásil, že taková opatření nebudou zvažována, dokud Berlín nebude znát výsledky konzultací s Rakouskem, které také zavádí opatření na zesílení ochrany hranic.

Němečtí politici po silvestrovských útocích v Kolíně nad Rýnem a dalších městech čelí rostoucímu tlaku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6777

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016