Jordánsko praská ve švech

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Žadatelé o azyl a uprchlíci ze Súdánu protestovali více než měsíc, než koncem prosince přijela policie a deportovala je. Stovky jich tábořily před ammánskými kancelářemi UNHCR, když tam byli dohnáni bídou a beznadějí, v níž mnozí léta žijí.


Požadovali větší podporu a přesídlení do země, kde by si mohli založit existenci. Místo toho asi 600 Súdánců bylo vráceno do Chartúmu. Mezinárodní agentury se shodují, že Súdán není bezpečnou zemí, protože tam dochází k ozbrojenému násilí, při němž zahynuly statisíce lidí a miliony dalších byly vyhnány z domovů. Avšak nebezpečí v Chartúmu neodradilo jordánské úřady od vrácení uprchlíků.

Nucené vracení žadatelů nevěstí nic dobrého. V Jordánsku je po šesti letech války v sousední Sýrii registrováno 630 000 syrských uprchlíků. Jde ovšem jen o největší skupinu z téměř 700 000 uprchlíků a žadatelů o azyl ze 40 zemí.

Mnozí z těch, kdo tábořili před UNHCR, tvrdili, že si nemohou dovolit platit za nájem a jídlo.

Pomoc, kterou uprchlická agentura OSN nabízí, je kvůli finančním potížím omezená. Menšina uprchlíků, většinou z rodin, v jejichž čele stojí žena, dostává každý měsíc finanční podporu několika set dinárů. Další mají nárok na nouzové financování a zimní pomoc určenou na topení a základní potřeby, a některé skupiny dostávají potravinové poukázky a nepeněžní pomoc včetně ubytování.

Jinak se uprchlíci musejí živit sami, většinou ilegálně, ve špatně placených zaměstnáních. Šance na zlepšení je malá, jen 2,9 % Súdánců v Jordánsku byla přesídlena do třetí země. U Syřanů jde dokonce jen o 2,3 %. A také oni již byli deportováni. Výhrůžky deportací jsou zaznamenávány od roku 2013.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7484

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016