Dívka, která v jordánských uprchlických táborech prosazuje vzdělání pro ženy

28. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Když rodina Muzon počátkem roku 2013 uprchla před válkou, chvíli uvažovala o tom, že ji nechá v Sýrii. Inteligentní čtrnáctiletá dívka tvrdě studovala a měla složit zkoušky již za měsíc. Její teta naléhala na rodinu, aby ji nechala pokračovat ve vzdělání.


Nakonec otec rozhodl, že riziko je příliš velké, a spolu s ostatními odešla do Jordánska. "Vím, že může dohnat ztracené vyučování, ale pokud přijdete o život, nedá se to nijak napravit," říká pětačtyřicetiletý Abú Mohammed v jordánském uprchlickém táboře Azrak.

Vzdělání vždy hrálo v životě Muzon velkou roli. Oba rodiče byli učitelé v provincii Diráa a teta a strýc řídili místní školy. "Nepotřebuji, aby mi říkali, že na vzdělání záleží. Vždycky mi to bylo jasné," vysvětluje Muzon. "Vzdělání je v životě vším. Vzdělání je pancíř, který tě bude v životě chránit," tvrdí.

Dnes je jí sedmnáct a přesvědčení o významu vzdělání určilo její život v exilu. Nejen že v Jordánsku dále studuje, ale stala se také aktivistkou prosazující vzdělávání uprchlíků, zejména mladých žen a dívek.

Její kampaň je přirovnávána k Malale, Pákistánce, která získala Nobelovu cenu. S tou se Muzon několikrát setkala a považuje ji za kamarádku. "Naučila mě, že nezáleží, jakým překážkám v životě čelím, protože ty lze překonat."

Než začala válka, Muzon žila normálním středostavovským životem v přátelské čtvrti. Hlavní dům rodiny v Izře se nacházel nedaleko vojenské základny, která se pravidelně stávala terčem útoků. Když rodina nemohla palbu snést, odešla do Jordánska a nejprve se usadila v táboře Zátari.

Než tam dorazili, nevěděli, co mají očekávat, a přechodné období bylo tvrdé. Doma mělo každé ze čtyř dětí vlastní pokoj, nyní celá rodina bydlela v jednom stanu, kde spala, vařila i prala.

Naštěstí se nesplnila nejhorší obava, že v táboře nebude škola. Jak pokračovala ve vzdělávání, všimla si, že mnoho dětí přestalo chodit do školy, často dívky jejího věku. Doslechla se o jedné dívce, která chtěla prodat učebnice. Našla ji a přesvědčila, ať nekončí. Tak začala její kampaň.

Přiznává, že se naštve, když se doslechne o případech, kdy rodiče vezmou dívku ze školy, aby ji brzy provdali. "Pokud se provdáte, než dokončíte vzdělání, nedokážete vyřešit vlastní problémy nebo vzdělat vlastní děti."

Přátelství s Malalou poskytlo rolový model pro kampaň a poskytlo jí veřejné uznání v rámci tábora Azrak i za jeho hranicemi.

Vzdělání poskytlo životu v exilu nový smysl - prosté poselství určené světu tvrdí, že každý mladý uprchlík může usilovat o totéž.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6377

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015