Německá policie: Identifikovali jsme jen deset procent uprchlíků. Ostatní představují vysoké bezpečnostní riziko

29. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Zástupci německé policie vidí zvýšené bezpečnostní riziko v uprchlících, kteří do země přijíždějí nekontrolovaným způsobem. Podle policejního odboru (GdP) a Německé policejní unie (DPolG) se v posledních několika měsících jen zlomek příchozích podařilo identifikovat na základě otisků prstů. Mnoho pasů, s nimiž lidé přicházejí, je falešných.


Podle vyjádření zástupce policejního odboru Jörga Radeka v osobním dopise kancléřce datovaném prosincem t.r. nebude spolková policie schopna zajistit ochranu německo-rakouských hranic.

To že policie ve většině případů netuší, kdo vstupuje do země, znamená mimo jiné, že nemůže vyloučit ani zneužití přílivu uprchlíků k průniku teroristických komand, uvádí Radek v dopise kancléřce.

Teroristické milice "islámský stát" (IS) v Sýrii navíc údajně ukořistily několik desítek tisíc pravých cestovních dokladů z Iráku a Libye a údajně také stroje pro jejich vyplňování. Šéf ochrany hranic agentury EU Frontex, Fabrice Leggeri, varoval: "Velké proudy lidí, kteří v současné době nekontrolovaně cestují do Evropy, samozřejmě také představují bezpečnostní riziko". Nejméně dva z vrahů Paříže se registrovali jako uprchlíci v Řecku.

"Vzhledem k vysokému počtu aktuálně přijatých migrantů není v zásadě vyloučeno, že by se mezi nimi mohly nacházet osoby s vazbou na běžnou trestnou činnost, válečné zločiny, členové militantních skupin nebo teroristických organizací či jednotlivci s extremistickými náladami", řekla na dotaz mluvčí spolkového ministerstva vnitra. Nelze ani vyloučit, že tito lidé mají falešné dokumenty, dodala.

Podle odhadů policejního odboru jen asi 25 až 30 % z těch, kdo přicházejí z Rakouska, má sebou pas nebo jiný doklad totožnosti. Radek proto říká: "Dokonce i pasové kontroly nemohou vyloučit jakékoliv riziko." Označil za "perfidní", že se teroristé vmísili mezi uprchlíky. "Mnoho z nich uprchlo před IS - a nyní se je teroristické milice snaží zdiskreditovat," dodal Radek.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6946

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015