Irácké jednotky prchají, premiér vyzývá k obraně provincie Anbár

18. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Irácká armáda se stáhla z města Ramádí, centra provincie Anbár 115 km od Bagdádu. Premiér Abádí se v televizním projevu obrátil na jednotky s rozkazem, aby neopouštěly tuto provincii, poté co některé z oddílů na ústupu z Ramádí zanechaly ve městě zbraně a bojová vozidla.

Abádí nařídil šíitským milicím, aby postoupily do tohoto sunnitského regionu, přičemž ignoruje obavy, že jejich přítomnost může vyvolat sektářské krveprolití. Učinil tak zřejmě proto, že se s ohledem na stav pravidelné armády obává obsazení provincie extrémisty z "islámského státu".

ústup iráckých jednotek z Ramádí upomíná na podobné události vloni v létě, když islamisté bleskově obsadili zhruba třetinu země.

Podle policejních a armádních představitelů policisty bránící čtvrť Maláb v jižní části Ramádí zasáhly čtyři takřka současné bombové útoky, které zabily 10 a zranily 15 osob. Mezi mrtvými je plukovník Muthana al-Džabrí, velitel policie. Později tři sebevražední atentátníci vjeli s vozidly plnými výbušnin do budovy provinčního velitelství armády, zabili 5 vojáků a 12 zranili.

Poté následovaly tvrdé boje, po nichž irácké síly vyklidily čtvrť Maláb a pozdě večer celé město Ramádí.

Jeden z policistů vypověděl, že ustupující jednotky ve městě zanechaly asi třicet armádních vozidel a zbraně zahrnující děla a útočné pušky. Podle něj se po bojích také pohřešují asi dva tucty policistů.

Všichni představitelé vypovídali pod podmínkou anonymity.

Nová vážná porážka přišla jen den po rozhodnutí Bagdádu vyslat do ohroženého Ramádí posily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8091

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015