Ukrajina: Čekání na obnovení ofenzívy

11. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Od uzavření druhé Mnichovské, pardon, Minské dohody spojené síly ruské armády a donbaských "separatistů" obsadily celkem 28 ukrajinských sídel ZDE.

Denně se bojuje na přístupech k Mariupolu a také v několika dalších městech a vesnicích Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou pravidelně ostřelovány (již opět raketomety a těžkým dělostřelectvem) a periodicky "masírovány" útoky nepravidelných ruských jednotek.

Navzdory konfliktu mezi Kremlem a Ramzanem Kadyrovem, který vede ke stahování čečenských ozbrojenců z Donbasu, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg konstatuje, že rusko-"separatistické" síly disponují vším potřebným k obnovení všeobecné ofenzívy ZDE.

Vojenští představitelé NATO jdou ještě dále a navzdory odlivu Čečenců prognózují ofenzívu v závěru jara, nejpozději do dvou měsíců ZDE.

Vojenský velitel NATO v Evropě (SACEUR) generál Phil Breedlove ve vystoupení v senátním výboru pro ozbrojené složky 30. dubna konstatoval, že probíhající přípravy jsou konzistentní s obnovením ofenzívy. Ruské síly neprovádějí pouze cvičení, ale připravují se a vybavují tak, aby získaly kapacitu přejít do útoku. Tomu nasvědčují dva hlavní indikátory: V minulosti v Donbasu neprobíhaly podobné aktivity bez následného útoku a kromě toho Moskva zesílila svou kontrolu nad nepravidelnými oddíly. Existuje společný systém řízení a velení, protivzdušné obrany, dělostřelecké podpory a logistiky.

Mezitím co se Moskva stále ve větším měřítku vojensky angažuje na Donbase, začala vyhrožovat Černé hoře kvůli podílu na sankcích EU a také kvůli obvinění ze strany "separatistů", že Podgorica údajně dodala munici Kyjevu ZDE.

Černohorská vláda ovšem zprávy agentury DAN dementovala a trvá na tom, že darovaná munice byla určena výhradně pro potřeby irácké vlády, přičemž tvrzení o nálepkách s nápisem "Kyjev" jsou podle ní účelovými fabrikacemi ZDE.

Balkán se mění ve vděčný prostor pro ruské zpravodajské a diplomatické manévry směřující k podkopání sankcí EU. Vysoká míra endemické korupce a tradiční vazby mnoha zemí na Moskvu tento úkol velmi usnadňují - pokud je to vůbec možné, jsou zde podmínky snad ještě příznivější než v České republice. Kromě Černé hory v regionu pouze Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko dál účinně odolávají ruskému tlaku.

Podle zaoceánského Putinverstehera, komentátora Asia Times a RT a pochybné "levicové" ikony Pepeho Escobara je NATO Ruskem údajně "zděšeno" ZDE, ruští siloviki jsou si podle něj "jisti konvenční a jadernou převahou na moři a na zemi. A Pentagon to ví. Rusko by rozbilo síly NATO na padrť v řádu hodin."

Srovnejte si prosím tento tón mezinárodně etablovaného Putinova zastánce s vyděšeným jekotem vojensky zcela nekompetentních lokálních českých "mírotvorců" chápajících Putina, že prý řádově stovky vojáků NATO na východ od někdejší železné opony představují údajně smrtelnou hrozbu Rusku a svědčí o přípravě zákeřného útoku všemocných USA na východ...

0
Vytisknout
9138

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2015