Paul Krugman: Obě hlavní britské politické strany po volbách dál poškodí ekonomiku

29. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Plány britských konzervativců i labouristů zahájit po květnových volbách nové kolo vládních škrtů se staly terčem ostré kritiky od držitele Nobelovy ceny Paula Krugmana. Ten varoval, že nové kolo škrtů zřejmě poškodí dosud velmi nedostatečné ozdravění britského hospodářství. Krugman poukázal na to, že růst britské ekonomiky se obnovil až poté, co britsk vláda v polovině minulého funkčního období svůj program škrtů.

Krugman varuje, že konzervativci hodlají po volbách opakovat své chyby, a kritizuje labouristy za jejich chabou opozici vůči této strategii. "Tvrdé škrty v ekonomikách v depresi nejsou nutné a vyvolávají velké škody. To bylo pravda v Británii před pěti lety a je to pravda i nyní," konstatuje Krugman.

V úterý zveřejnil britský státní statistický úřad nejnovější hospodářské údaje, z nichž vyplývá, že se čtvrtletní růst britského hospodářství v prvním čtvrtletí r. 2015 zmenšil o polovinu, co je daleko horší situace, než se očekávalo.

Krugman poukazuje na to, že britská vláda nepravdivě tvrdí, že oozdravění britské ekonomiky bylo důsledkem škrtů, přestože k němu došlo teprve, když britská vláda po vážném hospodářském poklesu od roku 2012 po dvou letech provádění hlubokých škrtů svou politiku zmírnila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6661

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015