Lety s pomocí Jemenu zastaveny, Saúdové zničili letiště v Saná

29. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Plánované lety s humanitární pomocí pro Jemen byly zablokovány, když saúdské letouny bombardovaly vzletovou a přistávací dráhu letiště v Saná.

Letouny se snažily zabránit přistání íránského stroje v jemenském hlavním městě, prohlásil mluvčí Saúdy vedené koalice.

Brigádní generál Ahmed Asseri prohlásil, že letadlo nekoordinovalo let s koaličními úřady a pilot ignoroval varování, aby se vrátil. Bombardování VPD v Saná způsobilo, že letiště nyní nemůže přijímat plánované lety s pomocí, dodal generál.

Íránská agentura IRNA oznámila, že se saúdské letouny pokoušely přinutit letadlo, které podle íránské strany vezlo pomoc, přimět k opuštění jemenského vzdušného prostoru a piloti tato "ilegální varování" ignorovali.

Když íránské letadlo klesalo na přistání, saúdské letouny zahájily bombardování a přinutily je k návratu, dodala IRNA. Letoun podle ní náleží Červenému kříži a vezl potraviny a materiální pomoc. Podle íránské strany měl povolení od ománských úřadů a od húsijské milice, která kontroluje letiště v Saná.

Nálety v Jemenu zhoršily již tak špatnou humanitární situaci v katastrofu, konstatují humanitární organizace. Sedm dní poté, co Saúdská Arábie oznámila konec vojenské operace v Jemenu, pokračují nálety již sedmým dnem.

Generál Asseri prohlásil, že Saúdy vedená koalice pomůže opravit dráhu letiště, pokud se proíránští Húsiové vzdají jeho kontroly.

Přeprava humanitární pomoci po moři nebyla dnešním náletem ovlivněna ZDE.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8392

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2015