Íránský prezident: Dohoda se Západem o jaderném programu se blíží

4. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že jaderná dohoda se Západem se přiblížila. Mezitím přicházejí zprávy o možném kompromisu mezi americkými a íránskými vyjednavači ohledně obohacování uranu.

Po setkání s představiteli parlamentu a justice Rúháního citovala agentura Mehr news: "Zúžili jsme příkopy, které nás rozdělují," přičemž prezident dodal, že ačkoliv "zůstávají některé rozdíly... Západ si uvědomil, že by měl uznat práva íránského lidu."

Dokonce i předseda parlamentu Alí Laridžání, který je ve věci jednání o jaderném programu zastáncem tvrdé linie, prohlásil, že není pesimistický ohledně průběhu jednání.

Rozhovory mezi Íránem a šesti hlavními mocnostmi by měly koncem února pokračovat v Ženevě. V březnu vyprší lhůta pro uzavření rámcové dohody. Kompletní trvalá dohoda by měla být hotova koncem června.

Podle AP američtí a íránští vyjednavači diskutují o kompromisu, jenž by odstranil hlavní překážku dohody ohledně kapacit k obohacování uranu. Írán prohlašoval, že nehodlá akceptovat výraznou redukci svých obohacovacích kapacit v rozsahu asi 10 000 centrifug. USA a jejich spojenci prosazovaly snížení počtu na méně než 4 000 s argumentem, že vyšší kapacita by umožnila obohacovat uran na úroveň umožňující vyrobit jadernou bombu během jednoho roku, kdyby se Teherán pro takovou možnost rozhodl.

Možný kompromis by měl zahrnovat zachování většiny stávajících centrifug, ale také jejich úpravu tak, aby byly méně produktivní. Jedním z možných řešení je snížit otáčky, jiným bezpečnostním opatřením je omezení zásob hexafluoridu uranu, plynu, který je v centrifugách používán.

Někteří pozorovatelé varovali před tím, aby byly zprávy považovány za známku blížícího se průlomu v jednáních. Kapacita k obohacování uranu také není jediným neuralgickým bodem jednání, Írán také požaduje rychlejší odbourání senakcí, než odpovídá navrženému harmonogramu. A ještě jinou překážkou se může stát izraelský vliv na republikánské kongresmany, stejně jako případný odpor zastánců tvrdé linie v íránském Medžlisu, kteří navrhují, aby se jaderný program povinně rozšiřoval v závislosti na posilování západních sankcí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7496

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015