Kasárna Bundeswehru jsou "neobyvatelná", tvrdí armádní ombudsman

28. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Parlamentní ombudsman pro personál Bundeswehru Hellmut Königshaus v úterý prohlásil, že soustředění se jednotky v Afghánistánu způsobilo zanedbání instalací v Německu. Kasárna se podle něj "rozpadají".

Königshaus vyzval k masivním dodatečným investicím do ozbrojených sil, neboť podle něj existuje "zjevná tendence" k pohybu po "sestupné spirále".

Podle ombudsmana zanedbaná infrastruktura v Německu spolu s chybami výzbroje, nedostatečným výcvikem pro zahraniční mise a častým rozmisťováním vojáků daleko od rodin znamenají pro vojáky "nepřijatelné přetěžování". To ohrožuje plán ministryně Ursuly von der Leyenové změnit Bundeswehr v atraktivního zaměstnavatele pro profesionální rekruty.

Na opravu rozpadajících se kasáren a další infrastruktury jsou třeba miliardy eur, mnohem více než 500-750 milionů eur navržených ministryní pro tyto účely v pondělí.

Až 38% kasáren vykazuje vážné defekty a 9% je jich již neobyvatelných.

Stopatnáctistránková výroční zpráva ombudsmana také konstatuje, že vojáci při výcviku ve střelbě porušují předpisy, a to dokonce na rozkaz. Vojenští zdravotníci a personál dopravních letadel jsou zvláště přetíženi. Jeho úřad obdržel za rok 4 645 stížností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015