Izrael a Hamas se dohodly na pětihodinovém příměří

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael i Hamas souhlasily se žádostí OSN, aby na pět hodin ve čtvrtek přerušily vojenské akce z humanitárních důvodů zatímco pokračuje úsilí vyjednat dlouhodobější příměří. Obě strany oznámily dočasné zastavení nepřátelství poté, co izraelský úder usmrtil ve středu na pláži čtyři děti.

Izraelská ofenzíva, jejímž cílem bylo zastavit odpalování raket z Gazy do Izraele, byla obnovena poté, co předchozí příměří, vyjednané Egyptem, Hamas nedodržoval a dále na území Izraele odpaloval rakety.

Izraelci v rámci své vojenské ofenzívy, která ve čtvrtek pokračuje desátý den, usmrtili více než 200 Palestinců. Lidskoprávní organizace se sídlem v Gaze uvádí, že více než 80 procent mrtvých jsou civilisté.

Ve čtvrtek ráno zemřela sedmdesátiletá žena na zranění způsobená leteckým úderem v Khan Younis, uvedly zdravotnické služby v Gaze.

Od 8. července odpálili extremisté na Izrael více než 1200 raket. Ty si v úterý vyžádaly první izraelský život. Armáda uvedla, že ve středu Izrael zasáhlo 82 raket a 30 z nich bylo za letu zničeno izraelskou obranou.

Hamas odmítl původní egyptské návrhy na příměří s tím, že se neúčastnil diskusí o příměří.

Izraelská armáda oznámila, že zastaví bombardování Gazy od 10 do 15 hodin ve čtvrtek v reakci na žádost OSN o humanitární příměří. Hamas později souhlasil s tímtéž.

Americký prezident Obamaa uvedl, že svět je sice "zdrcen" smrtí civilistů v Gaze, ale americký spojenec Izrael má "právo se hájit před útoky raketami, které terorizují jeho obyvatelstvo".

Kromě toho, že na pláží v Gaze byly ve středu usmrceny čtyři děti, několik dalších lidí bylo zraněno izraelským ostřelováním z moře, uvedli zdravotníci. První úder rozehnal zděšené děti a dospělé na pláži. Druhý a třetí úder přišel, když utíkali pryč. Podpálil přístřešky na pláží. Izraelské námořnicto ostřelovalo oblast malých kůlen, které používají rybáři. Několik dětí uteklo do hotelu, nejméně tři byly zraněny úlomky šrapnelů.

Několik hodin po úderech charakterizovala izraelská armáda smrt dětí jako "tragickou" a uvedla, že věc vyšetřuje. "Podle předběžných zjištění byli cílem těchto úderů teroristé z Hamasu," uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6770

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2014