Irácká krize: Na tahu je Írán

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Íránci začali v Iráku jednat, ačkoliv úkolu se nevěnuje mnoho lidí, píše Patrick Cockburn. Pokoušejí se zopakovat taktiku ze Sýrie, tj. vytvořit z milic paralelní armádu, která by podpořila nebo nahradila pravidelné ozbrojené síly. Otevřeně o tom hovoří.

Ale je tu jiný aspekt syrské strategie, jehož známky se v Iráku objevují a to je pro Iráčany špatná zpráva. Odpojení dodávek elektřiny a vody v povstaleckých územích a rozbití každého města na prach dělostřelbou a bombardováním bez toho, aby se na ně útočilo, přičemž je však civilní obyvatelstvo přinuceno k útěku. Následuje opatrný postup a pokus obklíčit nepřátelské pozice kontrolními stanovišti, aby je bylo možno postupně zaškrtit.

Zdá se, že právě to se děje v Tikrítu, rodišti Saddáma Husajna s 200 000 obyvateli na řece Tigridu. Centrum města je podle svědků systematicky ostřelováno a každé centrum odporu je vystaveno dělostřelbě. Iráčtí bezpečnostní představitelé věří, že mají dobrou šanci vyčistit provincii Salahuddín, jejímž centrem je Tikrít, ale připouštějí, že znovudobytí Mosulu zabere značný čas. Mezitím islamisté začali buldozery ničit svatyně a náboženské budovy, čím otvírají dveře zuřivé náboženské válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9636

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2014