Isis - nejbohatší a nejschopnější teroristická organizace světa

17. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Dva dny předtím, než irácké město Mosul padlo do rukou islamistické extremistické organizace Isis, se irácké armádě podařilo donutit jejího posla, Abu Hajjara, aby po čtrnácti dnech výslechů prozradil šéfa vojenské rady organizace Isis. O několik hodin později byl tento muž, Abdulrahman al-Bilawi, ve svém úkrytu u Mosulu už mrtvý. Z jeho domova získala irácká armáda 160 počítačových flešek s podrobnými informacemi o této teroristické organizaci.

Z flešek získali Iráčané i Ameirčané jména a bojové přezdívky všech zahraniních bojovníků této organizace, jména jejích předáků a jejich hesla, iniciály jejích sympatizantů na ministerstvech a kompletní údaje o financování organizace.

Vojenští činitelé, včetně CIA, materiál na fleškách stále ještě dešifrovali a analyzovali, když došlo k útoku Isis na irácká města. Kapitulace irácké armády a rychlá ofenzíva povstalců dramaticky změnila mocenské poměry v Iráku, ochromila premiéra Nouriho al-Malikiho a vyvolala sektářskou odvetu od místních šiitů, čímž ohrozila křehkou geopolitiku regionu. V neděli Isis zveřejnila fotografie, z nichž, jak se zdá vyplývalo, že zajala a usmrtila desítky iráckých vojáků.

"Před dobytím Mosulu měla k dispozici organizace Isis 875 milionů dolarů. Po jeho dobytí, poté, co k tomu přidali peníze ukradené z bank a vojenské zásoby, které rozkradli, lze k tomu přičlenit dalších 1,5 miliardy dolarů," řekl čelný výzvědný důstojník.

Vedoucí činitelé organizace Isis byli pečlivě vybráni. Mnoho z těch důstojníků, kteří byli v kontaktu s nejvyššími veliteli - všechno to byli zkušení veteráni povstání proti americkým jednotkám z doby před deseti lety - neznali jména svých kolegů. Strategická inteligence organizace Isis byla vynikající - stejně jako její pozornost pro detaily. "Zaznamenávali všechno," uvedl zdroj. "Do nejmenších podrobností."

Za poslední rok získala organizace Isis obrovské finanční prostředky z ropných polí ve východní Sýrii, která ovládla koncem roku 2012 a některá z nichž prodala zpět syrskému režimu. Organizace Isis také vydělala obrovské peníze pašováním nejrůznějšího materiálu rozkradeného z kolabujícího syrského státu a cenných archeologických předmětů z vykopávek v Sýrii.

Bylo zjevné, že za tři roky se Isis proměnila z chaotické bandy extremistů ve zřejmě nejbohatší a nejschopnější teroristickou organizaci na světě.

"Jen z al-Nabuku získali 36 milionů dolarů. Starožitnosti tam jsou 8000 let staré," řekl výzvědný důstojník.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15474

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2014