BRITÁNIE:

Levostředový Guardian a pravostředový Daily Telegraph se spojily s cílem odebrat televizím předvolební debaty čelných politiků

16. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Je to zvláštní. Jako by se v ČR proti televizi Nova a ČT spojily pravicová Mladá fronta Dnes a mírně levicové Právo. Levostředový britský deník Guardian, pravostředový Daily Telegraph a YouTube utvořily alianci, v jejímž rámci chtějí převzít od tradičních televizních stanic předvolební debaty čelných britských politiků před příštími všeobecnými volbami, které se budou konat v květnu 2015.

Je to velmi důležitý vývoj, protože rozbíjí monopol tradičních televizních stanic na informace a dá se očekávat, že k témuž dojde i v ČR, kde je autorita tradičních televizí vážně otřesena zkresleným zpravodajstvím během nynější ukrajinské krize.

Guardian zdůrazňuje, že předvolební debata čelných politiků na YouTube by rozbila monopol existujících televizí a umožnila by politickým stranám použití inovativních metod účasti diváků. Návrh na převedení debaty čelných politiků na YouTube se připravuje už měsíce a po neformálních rozhovorech s politiky jim právě byl oficiálně předložen.

Cílem má být předložit předvolební debatu mladšímu a aktivnějšímu publiku. Debatu by samozřejmě mohly přebírat i tradiční rozhlasy a televize.

Nová mediální aliance Guardianu, Daily Telegraphu a YouTube argumentuje, že tradiční televize nechápou, do jak velké míry byly rozmlženy tradiční hranice mezi televizí a internetem, včetně serverů známých deníků. Pro Brity mladší 44 let je nyní internet hlavním zdrojem zpravodajství. Nový formát předvolební debaty by sledovaly na internetu i miliony voličů, kteří jsou v tradičních televizích nedosažitelní.

Konsorcium Guardian, Daily Telegraph a YouTube argumentuje, že ve Spojených státech se předvolební debaty nyní už drtivou měrou odehrávají na internetu. Videa s tagem Obama či Romney umístěná na YouTube měla během předvolební prezidentské debaty v roce 2012 2,7 miliard zhlédnutí.

Konsorcium Guardianu, Daily Telegraphu a YouTube se také zavázáno, že moderátorem předvolební britské debaty na internetu bude žena. Dosud byli moderátory televizních debat vždy jen muži.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5019

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014