Promoskevští separatisté zadrželi evropské vojenské pozorovatele

26. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Promoskevští separatisté v pátek večer zadržovali v městě Slavjansk skupinu evropských vojenských pozorovatelů. Obvinili je, že členem skupiny byl špion pro kyjevskou vládu. Vojenská skupina fungovala v rámci mandátu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a jejími členy byli čtyři Němci, Polák, Dán, Švéd a Čech. Podle údajů ukrajinského ministerstva vnitra je doprovázelo pět příslušníků ukrajinské armády, když byl jejich autobus zadržen separatisty.

Ministerstvo uvedlo, že je delegace zadržována v budově státní bezpečnosti ve Slavjansku, kterou okupují separatisté v čele s extremistickým šéfem Vjačeslavem Ponomarjovem, který se prohlásil za primátora města.

Země skupiny G7 oznámily, že proti Rusku budou zavedeny nové sankce, a obvinily Moskvu, že zintenzivňuje napětí na východní Ukrajině aagresivní rétorikou a vojenskými manévry na hranicích.

Ukrajina oznámila že zahajuje druhou fázi své "protiteroristické" operace" na východě země a snaží se vyhnat separatistické vzbouřence ze Slavjansku, město, které se de facto stalo hlavním městem vzbouřenců.

Porobnosti v angličtině ZDE

POZN. ŠOK: Vojenská skupina NEfungovala v rámci mandátu OBSE (OSCE). Pozvala je ukrajinská vláda. Od jejich působení se distancoval v rakouském ORF zástupce vedení OBSE Klaus Neukirch. Fakticky je to spor o jurisdikci. Separatisté neuznávají (a nemohou uznávat) kyjevskou jurisdikci (jinak by byli pouze vzbouřenci a nikoliv národní osvoboditelé). Tudíž ani pozvání špiónů, které Kyjev pozve na "kontrolu". Kyjev pozval slídiče na území, ok které se vede spor se separatisty. Oni šli slídit a prokazovali se falešným krytím - OBSE je nezmocnilo a jejich misi nevyjednalo. Pozvala je ukrajinská vláda, nikoliv doněcká (či krymská) a nikoliv OBSE. Aby je OBSE mohla pozvat, musela by de iure uznat odtržené území a přijmout vyslance tohoto odtrženého území... Musela by s tímto vyslancem jednat a on by musel souhlasit... Tož tak.

0
Vytisknout
6903

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014