Zabíjení bez licence

23. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zatímco někteří čeští komentátoři mudrují nad tím, kdo mohl na východě Ukrajiny zabít pět lidí a vycházejí o tom palcové titulky, během nejdůležitějších křesťanských svátků bylo z pohodlí úřadoven CIA v Nevadě americkými drony pozabíjeno minimálně 40 Jemenců ZDE. Obamova administrativa tvrdí, že šlo o bojovníky podezřelé z napojení na tamní odnož Al-Kajdy (AQAP). Jemenská vláda, již Washington dlouhodobě podporuje, prozatím uvedla, že při akci zemřeli tři civilisté. Bude u nás také někdo rozjímat nad tím, zda šlo o civilisty, fašisty nebo teroristy, jak se děje v případě zabitých na Ukrajině?

Podle webu middleastmonitor.com přišlo během Velikonoc v Jemenu při náletech amerických dronů o život více než 40 lidí. Ačkoliv se podle vyjádření Bílého domu a dalších masmédií většina usmrcených rekrutuje z řad Al-Káidy (nic na tom, že jde o Jemence, kteří jsou nehledě na jejich teroristický profil v této zemi "doma" -- na rozdíl od bezpilotních letounů), došlo také ke ztrátám na životech civilistů.

Zprávy o zabitých Jemencích se různí: Guardian informuje, že během náletů přišlo o život "přinejmenším 55 militantů z Al-Káidy" ZDE s tím, že jen v neděli při několikahodinových úderech na tři jednotlivé cíle zemřelo 55 militantů, několik dalších pak bylo usmrceno v pondělí, a že mezi mrtvými jsou tři prominentní teroristé. Na realizaci této bleskové operace se měla podílet i Saúdská Arábie, stojí psáno v Guardianu.

Specialista na Střední východ Juan Cole na svém blogu Informed Comment píše, že v průběhu "bezprecedentní americko-jemenské vzdušné kampaně zahynulo 68 militantů z Al-Káidy operující na Arabském poloostrově" ZDE. Ta se údajně snažila provést teroristické útoky na cíle Spojených států v Jemenu, především na důležitá vojenská zařízení. Mezi mrtvými byli také cizinci, míní Cole a dodává, že proces identifikace zabitých osob není zatím ukončen.

Jemen je polozapomenutou zemí, kde při bezpilotních náletech bývají celkem nezřídka zabíjeni civilisté, včetně žen a dětí, jak uvádí web thebureauinvestigates.com, jež velice důkladně informuje veřejnost o dopadech americké bezpilotní války také v Pákistánu, Somálsku a Keni ZDE.

V prosinci bylo podle tohoto webu drony v Jemenu usmrceno 12 civilistů účastnících se svatebního procesí ZDE, nicméně pozdější vyšetřování provedené organizací Human Rights Watch potvrdilo, že šlo o dvojnásobný počet mrtvých. Minulý rok o negativních dopadech bezpilotních úderů v Jemenu promluvil před americkým Kongresem jemenský novinář a aktivista Farea al-Muslimi, který na vládu Spojených států apeloval, aby smrticí nálety na vesnice v jeho vlasti ukončila, protože místo likvidace terorismu, terorismus a nenávist vůči USA tyto útoky naopak generují ZDE .

Celkem během tajné kampaně bezpilotních letounů v Jemenu v průběhu let 2002 až 2014 zahynulo více než 500 osob, z čehož asi 130 tvořili civilisté, jak je uvedeno na webu thebureauinvestigates.com.

0
Vytisknout
13503

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014