Netanjahu: Abbás "musí zrušit smlouvu o sjednocení s Hamásem"

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua musí palestinský prezident Mahmúd Abbás zrušit pakt s Hamásem uzavřený ve středu, pokud si přeje dosáhnout míru s Izraelem. Netanjahu to řekl BBC.

Izrael již předtím v reakci na dohodu o sjednocení palestinských frakcí - sekulárního Fatahu, který podporuje Abbáse převážně kontrolujícího území na západním břehu Jordánu, a náboženského Hamásu se základnou především v pásmu Gaza - přerušil mírové rozhovory s Palestinci.

USA ohlásily "nesouhlas", ale nepovažují rozhovory za skončené a stále se pokoušejí je oživit.

Fatáh a Hamás oznámily ve středu dohodu o vytvoření jednotné vlády během příštích týdnů a provedení voleb o šest měsíců později. Frakce byly znepřáteleny od roku 2006, kdy Hamás zvítězil v parlamentních volbách, svrhl v Gaze struktury loajální k Fatáhu a vytvořil konkurenční vládu.

Izraelský premiér Netanjahu nyní prohlásil, že nebude jednat s Fatáhem, dokud tuto dohodu nezruší.

Palestinské zdroje naopak uvádějí, že jejich podmínkou pro obnovení rozhovorů je ukončení výstavby židovských osad na okupovaných územích, na nichž chtějí zřídit vlastní stát - a to včetně Východního Jeruzaléma.

Obě strany žádají od druhé splnění podmínek, které jsou nerealistické. Pokud se postoj obou stran nezmění, znamená to, že řadu měsíců trvající rozhovory zprostředkované jako osobní projekt americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym selhaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7543

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014