Ve Středoafrické republice hrozí katastrofa

5. 12. 2013

čas čtení 4 minuty



Je to země, kterou málokteří lidé zvnějšku kdy navštívili anebo o ní vůbec kdy slyšeli. Dnes však stojí Středoafrická republika v ohnisku mezinárodní pozornosti. Spojené národy varovaly, že v zemi dochází k genocidě a vzniká tam naprostý chaos. Francie začala posílat vojska do hlavního města Bangui? Reagují na rychle se zhoršující situaci, kdy davy muslimů a křesťanů, ozbrojené mačetami, rozsekaly stovky lidí, mužů, žen a dětí, na kusy. Středoafrická republika je země bez přístupu k moři, je plná nerostného bohatství a je obklopena rozkládajícími se státy Čad, Kongo a Súdán. V březnu v ní došlo k puči. Byl svržen prezident a v zemi od té doby vznikla v současné době nejhorší světová humanitární krize. Téměř půl milionu lidí přišlo o přístřeší a bylo nuceno opustit své domovy, mnoho milionů lidí závisí na potravinové pomoci.

Reportér Alex Thomson: V pátek bude OSN hlasovat doufejme pro robustní mírové sbory pro Středoafrickou republiku. Je jich zoufale zapotřebí. V hlavním městě Bangui sílí francouzská vojenská přítomnost. Středoafrická republika je tak velká jako sama Francie a rychle se rozkládá v chaosu. Ráno jsme letěli na západ do Bua. Bylo rozumné letět: jen včera usmrtili na silnici střelci ze seskupení Seleka patnáct lidí. Při přistání hlidali vojáci s miniaturního afrického mírového sboru OSN. Je to ticho a napětí. Vojáci OSN svědčí o tom, že na ně Seleka útočí každý den. Každé letadlo potřebuje vojenskou ochranu.

O několik minut později přiváží letadlo Červeného kříže šestnáct žen a dětí, všechny se zraněními způsobenými střelbou.

Pracovník organizace Save the Children: Jedna dívka přišla o nohu, jiná byla zraněna střelbou na prsou a na levé noze, převezli jsme je na čtyřtýdenní léčení a budeme je dále sledovat, abychom se ujistili, že mohou pokračovat se svým životem. Zranění jsou odvezeni na místo, které se v Bua považuje za nemocnici. Tříletý Petinu má zranění střelnou zbraní na zadnici, jeho tatínek vysvětluje, že střelci usmrtili tři jeho další děti i jeho manželku. "Petinu je už moje poslední dítě".

Na posteli vedle sedí další, neusmívající se, ztraumatizované dítě. Jaké bude mít ve Středoafrické republice šanci holčička, které ustřelili pravou ruku? Pro Lesley se nyní celý život změnil.

A nemusíte jezdit daleko, abyste uviděli, kde k tomu násilí dochází. Ruiny vesnice Vakab je jen několik kilometrů severně od Bua. Střelci z organizace Seleka slyšeli nepodložené tvrzení, že toto byla opoziční vesnice. Přišli, vesnici vyrabovali, rozstříleli ji a většinou ji vypálili. Stovky lidí se stále skrývají v lese, bojí se vrátit domů.

Reportér: Tak jak je tady teď zajištěna vaše bezpečnost? Kdo vás chrání? Badeńga Fidele: Nijak. Nikdo nás nechrání.

Reportér: Není tady policie? Ani armáda?

Badeńga Fidele: Není tady policie ani armáda, jen Seleka.

Reportér: Každý týden se objevují další a další vypálené vesnice a OSN už hovoří o zdejší genocidě. Když svět nic neudělá, je zjevné, že tato země se stane další katastrofou, jako je Kongo, jako Súdán a jako Somálsko. Ale tentokrát má svět šanci situaci napravit, pokud bude jednat rychle a razantně.

Tento týden by se mohl stát počátkem takové rozhodné akce. Ale jak dlouho to bude trvat, že se tady lidé budou moci cítit v bezpečí?

Hovořím teď s generálním ředitelem organizace Save the Children. Ředitel Justin Forsyth: "Jsem šokován tím, co jsem tady viděl. Ta holčička, která přišla o ruku. Maminka, která musela se čtyřmi dětmi utéci do lesa poté, co byl její manžel zastřelen. Projížděli jsme prázdnými vesnicemi, kdy se všichni lidé skrývají v lesích. Děti jsou zvlášť zranitelné a svět teď musí jednat. Rada bezpečnosti OSN musí dát mandát africkým jednotkám OSN, aby tady byla vojska, nejen v hlavním městě, ale i tady, devět hodin od hlavního města, na ochranu těch dětí. Je naprosto nepřijatelné, aby se střílelo na děti. Taky potřebujeme humanitární pomoc, protože musíme podpořit zdejší zdravotnictví, které se úplně rozložilo. Sedmdesát procent dětí také nechodí do školy.

Tohle je malá země 4,6 milionu lidí a malé jednotky by tu dokázaly mnoho.

0
Vytisknout
10874

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013